• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS za prva tri meseca od izvoza struje zaradio 55 miliona evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima

  • 2
Struja, dalekovod Foto: Shutterstock

U trgovini strujom na slobodnom tržištu u ovoj godini, EPS je u plusu 55 miliona evra, što je za pet miliona evra više od planiranog, saopštio je danas EPS.

Ističe se da su rezultati "Elektroprivrede Srbije" u prvom kvartalu ove godine sigurna potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

- Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu - kaže Miroslav Tomašević, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije".

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, navedeno je u saopštenju.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima. U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije.

I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji. I termo kapaciteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. rezultat je bolji za 10 odsto.

Za hidroelektrane "Zvornik" i "Đerdap 2" mart je mesec rekorda. HE "Zvornik" ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE "Đerdap 2" mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana. Za HE "Zvornik" ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage, naveo je EPS u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    5. april 2023 | 19:40

    Nadam se da EPS ne troši novac na uvoz uglja,jer je cena uglja trenutno visoka.To bi potpuno finansijski anulirao izvozni rezultat EPS-a.

  • Dragoslav

    5. april 2023 | 19:36

    Rezultati su sjajni,čestitam EPS-u.Mislim da bi nadležni sada trebali još jednom razmisliti o planiranom poskupljenju struje od 1 Maja.Zbog građana,njihovog standarda,zbog troškova privrede,zbog inflacije koju će podstaći rast cene struje,a u svetlu odličnih poslovnih rezultata EPS -a,treba odustati od poskupljenja el. energije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>