• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuba će se verovatno uskoro suočiti sa sve više skupih tužbi zbog neplaćenih dugova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugovi Kube datiraju iz osamdesetih godina prošlog veka, još iz doba Fidela Kastra

  • 1
kuba, zastava kube Foto: Pixabay

Kuba će se verovatno uskoro suočiti sa sve više skupih tužbi zbog neplaćenih dugova vrednih više milijardi dolara, kao posledica odluke koju je doneo sudija Vrhovnoh suda Velike Britanije.

Ovi zajmovi odobreni su Kubi od strane evopskih komercijalnih banaka još osamdesetih godina, kada je Fidel Kastro vladao ovom karipskom nacijom. Radi se o kreditima u nemačkim markama, valuti dobro poznatoj našem narodu, koja već dugo ne postoji.

Suđenje u Velikoj Britaniji vodilo se oko četiri sporna pitanja: Da li CRF može da podnosi tužbe u Velikoj britanjici, da li su dugovi Kube pravilno prebačeni fondu, da li centralna banka može da bude tužena i da li kubanska vlada može da bude garant ovih dugova i kao takva predmet tužbi.

Sudija je po tri, od ove četiri tačke presudio u ime fonda. Jedino sa čime se nije složila je to da je Kuba garant ovih dugova, što je velika pobeda za ovu naciju, smatraju stručnjaci.

CRF fond je još 2020. godine pokrenuo tužbu protiv Kube i nekadašnje centralne banke, Nacionalne banke Kube, za približno 72 miliona dolara koje im na ime kamate duguju za kredite koje je ovaj fond preuzeo na sebe.

Fidel Kastro Fidel Kastro. Foto: Profimedia

Ovo suđenje bilo bi svojevrsni test. CRF poseduje više od milijardu dolara kubanskih dugova, a kada bi dobio ova 72 miliona to bi bio znak da i ostali potraživači mogu da se uključe u tužbe i traže novac nazad.

U ovom fondu objašnjavaju da je ova pobeda Kube samo trenutna i da je bazirana na tehnikaliji, pa je fond ponovo podneo zahtev da se Kuba odredi kao garant ovih dugova. Rok za novu odluku je 28 dana.

- Nacionalna banka Kube bila je državna centralna banka, i kao takva je odgovorna za neplaćene dugove ove države - smatraju u fondu.

Sa druge strane, kubanska država članove fonda naziva lešinarima, ali je činjenica da ako želi da uđe na međunarodno tržište kapitala mora da razreši pitanja dugovanja.

- Kuba duguje mnogo novca vladama, kompanijama i drugim entitetima. Trenutno postoji potražnja za 1,9 milijardi dolara u 5.913 odštetnih zahteva od onih kojima je tokom Kastrove revolucije zaplenjena imovina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    6. april 2023 | 07:10

    Ambiciozni politicari, ponekad iz najboljih namera nesto urade, narod ih podrzi, a onda pola veka kasnije se pokaze da to nije bilo po zakonu ili medjunarodnim normama i racun stigne. Sa kamatom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>