• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fič podigao rejting Saudijske Arabije zbog "snažnih finansija koje izazivaju strahopoštovanje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupan javni dug Saudijske Arabije je prema BDP-u smanjen na 23,8 odsto u 2022. godini

  • 0
Fitch ratinga, Fič rejting agencija, rejtings, kreditni rejting

Foto: Shutterstock

Agencija Fič Rejting podigla je dugoročni rejting Saudijske Arabije prema stranoj valuti zbog ekonomske diversifikacije, snažnih finansija koje "izazivaju strahopoštovanje" i niskog javnog duga, sa "A" na "A+" sa stabilnim izgledima.

Fič navodi da su devizne rezerve Saudijske Arabije bez zlata prošle godine dostigle 459 milijardi dolara, objavio je lokalni portal "The National News".

Kako je navedeno, ukupan javni dug Saudijske Arabije je prema BDP-u smanjen na 23,8 odsto u 2022. godini.

Takođe, investicije i depoziti u inostranstvu obezbeđuju značajan suficit tekućeg računa, koji iznosi oko 13,6 odsto BDP-a, što je ekvivalentno vrednosti oko 150 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, najveća arapska ekonomija na svetu, nalazi se usred velike ekonomske diverzifikacije u okviru svoje agende Vizija 2030, usred napora da se smanji oslanjanje na naftu i da se uključi u druge industrije visokog rasta kako bi podstakla svoju ekonomiju, stvorila više radnih mesta i privukla privatne investicije.

Kraljevina je zabeležila najveću godišnju stopu rasta među 20 najvećih svetskih ekonomija 2022. godine, prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj OECD. Privreda je prošle godine zabeležila rast od 8,7 odsto zahvaljujući višim cenama nafte i snažnom učinku privatnog sektora van nafte.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>