• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Investitori besni zbog kolapsa švajcarske banke: "Jedna vaša akcija vredi kao ljuske oraha"

Vreme čitanja: oko 1 min.

UBS je prošlog meseca spasio svog rivala u dogovoru u kojem su posredovale švajcarske vlasti

  • 0
orasi Foto: Shutterstock

Predsednik Kredi Svisa izvinio se zbog kolapsa banke, ali - to nije dovoljno, barem ne investitorima.

Naime, prema pisanju BBC, akcionari u propaloj švajcarskoj banci koju preuzima UBS, rekli su da se osećaju "prevareno" i "uniženo", nakon navedene akvizicije.

U utorak se 167-godišnja švajcarska banka suočila sa investitorima prvi put od sklapanja ugovora i poslednji put kao nezavisna firma. Predsednik Kredi Svisa, Aksel Leman, rekao je da mu je "zaista žao".

Ali, jedan investitor je banci rekao da su akcionari "sve ukrali od njih".

UBS je prošlog meseca spasio svog rivala u dogovoru u kojem su posredovale švajcarske vlasti, nakon što su previranja u američkom bankarskom sektoru uticala i na Kredi Svis. Banka koja je uporno stvarala gubitke, već se dovoljno "patila" nekoliko godina unazad, nakon niza skandala.

Leman je rekao investitorima na godišnjoj generalnoj skupštini da je menadžment imao plan da preokrene stvari, ali da je bio "sprečen" strahovima izazvanim kolapsom Banke Silicijumske doline u SAD.

Doduše, jedan akcionar je sugerisao da je odbor bio "razapet". Drugi je podigao kesu ljuski oraha, rekavši da koštaju isto kao i jedna akcija Kredi Svisa.

Izvršni direktor Banke, Ulrih Korner, rekao je: "Razumem da se osećate razočarano, šokirano ili ljuto. Delim sa vama to razočaranje, kao i naših akcionara, ali delim i razočaranje svih naših zaposlenih, naših klijenata i, na kraju, šire javnosti".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>