• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla gradi "gigafabriku" u Kini: Proizvodiće jedinstveni tip baterija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paketi za skladišnjenje struje će se prodavati širom sveta, a služiće i kao sirovina za Teslinu kompaniju u Kaliforniji

  • 0
Tesla

Foto: Charlotte Graham / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američka kompanija "Tesla" će u Šangaju izgraditi gigafabriku za proizvode koji služe za skladištenje energije, javila je kineska državna agencija Sinhua.

Proizvođač automobila, čiji je vlasnik Ilon Mask, otvoriće ovu fabriku u trećem kvartalu i započeti proizvodnju u drugom kvartalu 2024. godine, navodi Sinhua u izveštaju sa ceremonije potpisivanja ugovora.

Fabrika će u početku proizvoditi 10.000 "megapek" jedinica godišnje, što je dovoljno za skladištenje oko 40 gigavat časova električne energije.

Paketi za skladišnjenje struje će se prodavati širom sveta, navodi se u izveštaju kineske agencije, ali će biti glavni izvor delova za veliku kompaniju u Kaliforniji.

To je na svom Tviter profilu najavio i sam Mask.

Inače, "megapek" su ogromne baterije koje čuvaju velike količine energije, pomažu da se stabilizuje strujna mreža i da se spreče gubici na istoj.

Ove baterije omogućuju operaterima da prenose velike količine struje između zemalja i da se ta struja čuva i koristi kada potražnja bude veća, ili kada dođe do neplaniranih kvarova na mreži.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>