• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do koje godine treba finansijski da podržavate svoje odraslo dete? Odgovori roditelja i mladih se razlikuju

Vreme čitanja: oko 1 min.

U istraživanju je uečstvovalo 2.346 odraslih, od kojih je 773 roditelja sa decom iznad 18 godina

 • 2
štednja, kasica-prasica

Foto: Freepik

Najnovije istraživanje fonda "Bankrate" pokazalo je da generacija Z (između 18 i 26 godina) smatra da roditelji treba postepeno da ukinu finansijsku pomoć koju im pružaju piše CNN.

Naime, mladi smatraju da ne bi trebalo da počnu da plaćaju kiriju do svoje navršene 23. godine. Roditelji bejbi bumera i generacije X se s druge strane, ne slažu, ističući da njihova deca treba da se finansijski osamostale do svoje navršene dvadesetjedne godine.

Kada je reč o troškovima za telefon i kreditne kartice, generacija Z smatra da bi trebalo da im njihovi roditeljji pomažu do 21. godine.

S druge strane, njihovi roditelji govore da je granica - navršenih 19 godina.

Istraživanje Bankrate ne sugeriše koliko ispitanika živi sa svojim roditeljima. U julu 2022. godine jedan centar za istraživanje otkrilo je da polovina odraslih, između 18 i 29 godina, živi sa barem jednim roditeljem.

Blizu sedam od 10 ispitanih roditelja sa decom koja su napunila 18 godina ili više, reklo je da su napravili finansijske žrtve kako bi pomogli svojoj odrasloj deci, dok je 31 odsto okarakterisalo svoju žrtvu "značajnom", a 37 odsto je reklo da je u "neku ruku bilo značajno".

Na kakva odricanja se misli?

Oko 51 odsto ispitanika reklo je da se radi o redukovanju njihovih štednji za hitne slučajeve, 49 odsto da je reč o smanjenju sposobnosti da otplate sopstveni dug ili štednju za penziju (43 odsto), dok je 55 odsto reklo da im je otežalo postizanje nekih drugih finansijskih prekretnica.

- Potrudite se da pomoć koju pružate bude u skladu sa vašim budžetom i jasnim parametrima - priča Ted Rosman, viši analitičar fonda.

U istraživanju je uečstvovalo 2.346 odraslih, od kojih je 773 roditelja sa decom iznad 18 godina.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jez

  13. april 2023 | 16:56

  U normalnim drzavama o punoletnim gradjanima brine drzava a na balkanu roditelji

  11
  1

  Podelite komentar

 • Voja

  14. april 2023 | 00:08

  Sta vlast podrazumeva odraslo dete ,.ako se.to dete zaposli od 20 do 25 on.postaje čovek ako se zaposli u 30 toj godini ima šanse da zasnuje porodicu danasnja stvarnos je drukčija roditelji izdrzavaju parazite jer drzava ne moze da ih uposli jer sve sto je bilo vezano za prouzvodnju je ugašeno.je

  3
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>