"Problematike uvek ima, ali ima i stručnosti": Direktorka Muzeja o povratku arhitekture u naše institucije

45. Salon arhitekture u Muzeju primenjenih umetnosti otvoren je do 29. aprila

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Carica Sveta
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Carica Sveta

    19. april 2023 | 16:09

    Želim ogroman uspeh MSU u Beogradu. Zamolila bih struku da spasi institucije, njihov autoritet. Da se suprotstavi investicionom urbanizmu koji je kao divlja horda navalio ne samo na istorijsko nasleđe, već i na različitost i dijalog, prvenstveno u arhitekturi. Jer arhitektura jeste antropološka projekcija onoga kako živimo ili bi trebalo da živimo. U skladu sa umetničkim afinitetima, ali i vremenom, epohom, klimatskim izazovima. U arhitekturi je posebno vidljivo ono što nosi misao: Što se grbo rodi, vreme ne ispravi. Infrastruktura je precizna mapa na kojoj putokazi ne mogu da se menjaju svakodnevno, hirovito. Da se krpi i prepravlja. Ja sam odabrala mapu jednobrodne crkve sa pripratom, koja odgovara hijerarhiji i uređenju svakog funkciinalnog sistema. Bilo profanog bilo crkvenog. Prosto, to je savršen oblik za ljude. Za komunikaciju, za kretanje ideje, za obradu podataka. Zvuči možda čudno, ali je savršeno operativno. Ali da bih stigla dotle, uzela sam u obzir sve aspekte, uticaje, perspektive,tehnologije, zakone, različitosti, nivoe i funkcije. I zato sam sigurna da ako se na takav način pristupa, može u svemu da se utvrdi arhetip i načelo po kome će da se razvija i opštis a svetom, sa konceptom ideja i ideala svaka oblast života i ljudske delatnosti.