• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 stvari koje morate danas da znate ako krećete na put: Nova pravila na granici, cene goriva, zeleni karton...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Već danas mnogi će krenuti na put, pa smo vam pripremili nekoliko osnovnih informacija

  • 3
April Vaskrs granica Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/Aleksandra Dražić

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a ove godine se slavi 16. aprila. Po crkvenom kalendaru taj praznik se slavi tri dana. Već danas mnogi će krenuti na put, pa smo vam pripremili nekoliko osnovnih informacija.

Prvo, treba da znate ovaj put imate četiri slobodna dana, odnosno zaposleni će imati slobodne dane petak, subotu, nedelju i ponedeljak, od 14. do 17. aprila.

Dani odmora

Naravno, u zavisnosti koliko je kome ostalo dana odmora, kombinacije su brojne kada je reč o spajanju Uskrsa, odnosno Prvog maja. 

Tokom uskršnjih praznika, od 14. do 17. aprila, menja se radno vreme u poštama, tržnim centrima i trgovinama u Srbiji, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno.

Opširnije takođe možete da čitate u našoj posebnoj vesti.

Cene goriva

Objavljene su i cene goriva.

Maksimalna maloprodajna cena dizela i benzina biće u narednih sedam dana više za dinar. Tako će cena dizela iznositi 187 dinara, a benzin će koštati 181 dinar za litar, rečeno je u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

Takođe, ukoliko idete nekim od naših auto-puteva, treba da znate da je od prvog aprila uvećana i cena putarine.

Cena putarine

Takko, na deonici Beograd - Preševo putarina iznosi za automobile i kombi vozila (I kategorija) 1.690 dinara, od Beograda do Dimitrovgrada 1.490 dinara, a od Preševa do Dimitrovgrada 1.180 dinara.

Od Beograda do Šida putarina će koštati 480 dinara, od Beograda do Subotice 720 dinara i od Beograda do Čačka 530 dinara. Posebno napominjemo da je za korisnike elektronske naplate, ovaj iznos manji, preciznije, osam odsto jeftiniji.

Šta sme u Hrvatsku da se ponese

Ako ste razmišljali da se uputite u Hrvatsku, trebalo bi da znate i nova nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču transfera robe u ovu zemlju.

Moguće je poneti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete preneti “druge proizvode životinjskog porekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Zeleni karton

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Ukoliko pak krećete put Grčke i Soluna, znajte da morate da posedujete zeleni karton zbog prolaska kroz Severnu Makedoniju

(Telegraf Biznis)

Video: Uskršnja ponuda na pijacama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    13. april 2023 | 16:31

    Pa rekose nilad bolji odnosi Srbije i Makedonije.....cemu zeleni karton!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>