• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: Početak izgradnje Expo centra do kraja godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kada bismo bili domaćin te specijalizovane izložbe, ceo region postaje centar sveta te godine", istakao je ministar

  • 11
Siniša Mali

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će izgradnja Nacionalnog stadiona i novog najmodernijeg Ekspo centra od 150.000 metara, u Surčinu, početi do kraja godine.

Mali je rekao za Tanjug da će se novi Ekspo centar nalaziti odmah preko puta Nacionalnog stadiona, kao i da su na toj lokaciji već krenuli radovi na obezbeđivanju neophodne infrastrukture.

- Mi ćemo izgraditi potpuno novi Ekspo, odmah pored Nacionalnog stadiona, već su krenuli radovi na izgradnji infrastruktrure, već se pravi kamp i radnici su tamo i očekujemo u narednih desetak, petnaestak dana da će i konkretni radovi da krenu. Sada se nasipa zemlja, dovodi se trafo stanica, kanalizacija, vodovod i sve što je neophodno i očekujem da ćemo do kraja godine krenuti u izgradnju Nacionalnog stadiona i tog novog Ekspa - naveo je Mali.

Ministar Mali, koji je predsednik Radne grupe za vođenje postupka kandidature grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027, podsetio je da je nedavno otvoren i autoput od Surčina do Novog Beograda i dodao da će sa leve strane biti izgrađen i novi stadion.

- Beograd to zalužuje, šta god da neko kaže mi jesmo regionalni centar, vodeća ekonomija u regionu i hoćemo da imamo taj sajamski prostor koji odgovara jednom lideru u regionu - naglasio je Mali.

Na pitanje zašto je važno da Beograd i naša zemlja dobiju organizovanje te izložbe 2027, Mali je istakao da bi to bila velika stvar, ne samo za Srbiju, već i ceo region.

- Velika je borba, to bi bila velika čast i stvar, to bi bio vrh jedne uspešne ekonomske politike i reformi, posle oko 15 godina, jer smo krenuli 2012. godine u reforme. Kada bismo bili domaćin te specijalizovane izložbe, ceo region postaje centar sveta te godine. Očekujemo oko dva ili tri miliona posetilaca, 110 ili 120 zemalja bi imalo svoje štandove i predstavljanje u Srbiji - rekao je Mali.

Organizovanje izložbe bi bilo, dodaje, ogromno priznanje za sve što Srbija radi i prilika za dalju promociju i potpuno novi brend i sliku naše zemlje.

Napomenuo je da imamo četiri protivkandidata i da se svakog dana borimo da na najbolji način predstavimo našu zemlju i glavni grad. Mali je izrazio očekivanje da će Srbija to uspeti, kao što je uspela i da izgradi brzu prugu, u šta je malo ko verovao.

- Da nije bilo odgovorne ekonomske politike ne bi bili u mogućnosti da se kandidujemo da budemo domaćini Ekspa, sada to možemo. Ako radite na pravi način, nijedan san nije nedostižan - poručio je Mali.

Beograd i Srbija su, u okviru kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027, 12. aprila u Parizu bili domaćini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji je organizovan kako bi predloženi koncept, odnosno tema "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve", što detaljnije bio predstavljen delegatima Biroa.

Video: Trijumf Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bxv

    15. april 2023 | 12:06

    A neka nova skola, porodiliste, pozoriste? Dosta sa stadionima i tržnim centrima

  • Radr

    15. april 2023 | 12:42

    Samo nam još to fali , sve ostalo imamo , bolnice bez lekara , sela bez seljaka njive bez orača , škole bez đaka .Vazno je graditi sto skuplje da bi se uzimale što vece provizije a neka naši praunuci vracaju kredite

  • Max

    15. april 2023 | 12:17

    Znaci ode stari sajam a ,gledaoci do nacionalnog stadiina autobusom iz bg 30 km(ko nema auto naravno).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>