• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite u nove prodavnice nameštaja u Rusiji: "Copy paste" giganta IKEA, zovu se Švedska kuća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, ima jedna "caka", odnosno objašnjenje zašto je toliko sličnosti u svemu, i zbog čega je to "legitimno"...

  • 1
Swed House Ikea Rusija Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik/Profimedia, Shutterstock

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022, sve je krenulo nizbrdo za brojne zapadne kompanije koje su, ili bile primorane zbog društvenog pritiska ili osećale da tako treba - da napuste tržište Rusije.

Godinu dana kasnije, tačnije polovinom februara 2023, Rusija je i zvanično odobrila prodaju Ikeine fabrike, a treba reći da je švedskom gigantu Rusija nekada bila deseto najveće svetsko tržište.

Ipak, jedna beloruska kompanija za proizvodnju nameštaja je, očigledno, našla način da "doskoči" odlazećoj Ikei, i to vrlo očigledno. Verujemo da je, u ovom slučaju, "svaka sličnost namerna".

Naime, nove prodavnice u Rusiji posluju pod imenom Swed House ili Švedska kuća, a nameštaj koji prodaju je praktično identičan Ikeinom. Pritom, boje koje koriste za svoje logotipe su iste - plava i žuta.

"Swed House" je 15. aprila 2023. otvorila svoju prvu prodavnicu u Moskvi, a po svemu sudeći, navala kupaca je bila ogromna.

Šta kažu iz beloruske kompanije povodom tolike sličnosti?

- Mi nismo IKEA, ali nameravamo da budemo kao IKEA. Imamo svoj brend, našu robu. Da, imamo IKEA proizvode, takođe. Prodajemo ih, a 15 do 20 odsto naših proizvoda su original IKEA proizvodi. Niko nije zabranio da ovo radimo. Roba naše Švedske kuće je vrlo tražena - rekao je generalni direktor, Mamedali Kasimov, a preneo je Rojters.

swed house Foto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Natalija, jedna od mušterija koje su juče posetile Švedsku kuću, rekla je da je Rusima nedostajala IKEA i da je nova prodavnica "prijatno iznenađenje". Neki su se, pak, žalili da su prostorije prodavnice isuvše male.

- Nameštaj ne sme da stoji jedan na drugom. IKEA je drugačije plasirala robu, mogli ste da legnete na krevet, da testirate nameštaj. Ako Švedska kuća želi da napreduje, pred njima je dugačak put - rekao je jedan od posetilaca radnje.

swed house Foto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Kasimov je dodao kako njegova kompanija planira da otvori pet prodavnica u tržnim centrima u Moskvi, pre nego što se proširi na ostale ruske regione sledeće godine. Podseća se i da je IKEA nakratko nastavila onlajn prodaju prošlog leta, te da deo te kompanije i dalje radi u 14 ruskih prodajnih centara MEGA.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    16. april 2023 | 10:28

    Svakim povlačenjem nekih firmi sa Ruskog tržišta, te firme sebi naprave konkurenciju u vidu Ruskih ili Kineskih firmi koje prekopiraju tehnologiju, a onda postanu konkurencija po čitavom svetu.Te Ruske nove firme ne mogu da ne uspeju.Jer prvo preuzimaju kompletno tržište Rusije bez konkurencije, a onda se razvijaju i na Kinesko, Afričko, Azijsko,Južno Američko zemlje BRIKSA.Tako da te zapadne firme koje misle da su kaznile Ruse, tako što su izašli sa tržišta, su i kratkoročno i dugoročno pucali sebi u nogu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>