• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EPS je od danas akcionarsko društvo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

EPS je vertikalno organizovano preduzeće, koje ima osnivačka prava u dva zavisna privredna društva i tri javna preduzeća na Kosovu i Metohiji

  • 5
EPS Foto: Danilo Mijatović

Elektroprivredna Srbije promenila je pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, s obzirom na to da su danas u Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti upisane akcije EPS-a.

Na sajtu EPS su, takođe, promenjeni podaci i navedeno je da je EPS akcionarsko društvo i najveća kompanija u Srbiji, privredni i energetski oslonac zemlje, kao i da su osnovne delatnosti EPS AD proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom.

Kako je navedeno, osnivač i jedini akcionar EPS AD je Republika Srbija, a prava osnivača ostvaruje Vlada Srbije.

Osnovni kapital Društva je 100 odsto akcijski kapital i podeljen je na 36.510.509 običnih akcija sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrednosti od 10.000,00 dinara. Sve obične akcije izdate su i u vlasništvu su osnivača.

Organi Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije su Skupština, Nadzorni odbor i Izvršni odbor. Skupština imenuje članove Nadzornog odbora, dok Nadzorni odbor imenuje generalnog direktora i izvršne direktore koji čine Izvršni odbor.

"EPS je u potpunosti posvećen ostvarenju svoje misije, a to je sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom, pod tržišno najpovoljnijim uslovima, uz stalno podizanje kvaliteta usluga, unapređenje brige o životnoj sredini i uvećanje dobrobiti zajednice u kojoj posluje. EPS nastoji da bude društveno odgovorna, tržišno orijentisana i profitabilna kompanija, konkurentna na evropskom tržištu i sa značajnim uticajem u regionu, prepoznata kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim kompanijama", navedeno je na sajtu.

Navodi se i da je Privredno društvo "EPS Trgovanje" d.o.o. Ljubljana, osnovano 1. jula 2014. kao prvo PD koje je EPS osnovao u inostranstvu radi trgovine električnom energijom.

EPS je vertikalno organizovano preduzeće, koje ima osnivačka prava u dva zavisna privredna društva i tri javna preduzeća na Kosovu i Metohiji.

Od juna 1999. godine EPS nije u mogućnosti da upravlja svojim kapacitetima na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    18. april 2023 | 21:24

    Svaka cast, sad ga rasprodajte i da konacno pocne da privredjuje. Parazita u drzavnim firmama za izvoz, mi ih izdrzavamo, za plate dizu kredite, pare se ispumpavaju kroz javne nabavke…vreme je da se tome stane na put

  • Novosadjanin

    18. april 2023 | 21:34

    Sve rasprodajte da napokon dodje neko ne stranački da radi.

  • Hehe

    19. april 2023 | 04:44

    Laku noc Srbijo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>