• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naftaški megdan za Venecuelu: Lavrov se sastao sa Pintom i objavio važne vesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija, istovremeno, upozorava da "nisu sjajni" izgledi da se postigne dogovor o bezbednom transportu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka posle 18. maja

  • 0
Sergej Lavrov Sergej Lavrov / Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, razgovaraće sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, o sporazumu za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Razgovori u Njujorku će biti održani samo nekoliko nedelja pre isteka važećeg dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica, a novi dogovor bi mogao da bude postignut samo pod uslovom da se ispune i zahtevi Rusije o izvozu ruskih proizvoda, navodi Rojters.

S obzirom da Rusija predsedava Savetu bezbednosti UN tokom aprila, Lavrov bi tokom svog boravka u Velikoj jabuci trebalo da bude predsedavajući dva sastanka Saveta bezbednosti.

Rusija je, ipak, upozorila da "nisu sjajni" izgledi da se postigne dogovor o bezbednom transportu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka posle 18. maja, u jeku ratnog stanja.

Borba za južnoameričko "crno zlato"

Posle razgovora sa venecuelanskim kolegom Ivanom Hilom Pintom, ruski ministar spoljnih poslova je saopštio kako će Rusija i Venecuela ojačati saradnju u proizvodnji nafte i razvoju gasnih postrojenja, ali i na drugim projektima.

- Planiramo više projekata u sferi proizvodnje nafte, razvoja gasnih polja, u poljoprivredi, medicini i farmaciji, komunikacijama, svemiru, u sferi novih tehnologija - istakao je Lavrov na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Karakasu, prenosi TASS.

On je dodao da je u svim tim oblastima "planirano povećanje obima i tempa saradnje", kao i da će dve strane nastaviti da aktivno "koriste postojeće mehanizme" u tu svrhu, uključujući "međuvladinu komisiju na visokom nivou".

Lavrov je naveo da su Rusija i Venecuela dogovorile praktične mere za proširenje trgovinske i investicione saradnje i intenziviranje veza među poslovnim krugovima, s obzirom na aktuelnu situaciju. Dve strane su, takođe, spremne da ubrzaju usvajanje širokog spektra međuvladinih sporazuma i iznele su dodatne ciljeve za kulturne i humanitarne veze.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>