• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska međunarodna banka premešta svoje sedište iz Budimpešte: Vraća se kući

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon početka rata u Ukrajini, u februaru 2022, Bugarska, Češka, Rumunija i Slovačka su prekinule svoje učešće u IIB

  • 1
Budimpešta Budimpešta / Foto: Shutterstock

Međunarodna investiciona banka Rusije (IIB) saopštila je da će premestiti svoje sedište iz Budimpešte nazad u Rusiju.

Kako je objavljeno na sajtu banke, odluka je doneta u nedelju, nakon što su SAD uvele sankcije protiv trojice zvaničnika IIB-a u Budimpešti. SAD su uvele mere zabrane dvojici Rusa i jednom Mađaru, preneo je Rojters.

Zbog ovog poteza Sjedinjenih Država, Mađarska je saopštila da će povući svoje predstavnike iz IIB i da će napustiti tu finansijsku instituciju.

"IIB je istrošila baze za dalje operacije iz njenih sedišta u Budimpešti i u Evropskoj uniji. Banka je počela relokaciju operacija i funkcija njenih sedišta iz Mađarske u Rusiju'', navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu banke.

Nakon početka rata u Ukrajini, u februaru 2022, Bugarska, Češka, Rumunija i Slovačka su prekinule svoje učešće u IIB, dok Mađarska nije preduzela mere protiv te institucije koja je, inače, svoje sedište preselila u Budimpeštu 2019.

Nakon što su prošle srede SAD saopštile da će uvesti sankcije trojici zvaničnika banke, američki ambasador u Mađarskoj, Dejvid Presman, rekao je da IIB ''preti bezbednosti i suverenitetu mađarskog naroda, njihovih evropskih suseda i NATO saveznika'', istakla je britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. april 2023 | 08:41

    ZAPAD JOS UVEK NESHVATA DA SU SAMO DEO SVETA I DA AZIJA POSTAJE CENTAR!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>