• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna zemlja iz regiona dobija biznis ombudsmana, a ovo će biti njegovi glavni zadaci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neka vrsta institucije ombudsmana za privredu postoji i u Poljskoj, Ukrajini, Kirgistanu, Kazahstanu, Albaniji

  • 0
Biznis, sastanak Foto: Shutterstock

Asocijacija "West Forum for Ethics and Compliance" (WEFEC) kroz projekat koji podržava Ministarstvo spoljnih poslova SAD pokrenuće inicijativu za uspostavljanje institucije za zaštitu privrednika i preduzetnika, odnosno neku vrstu ombudsmana za privredu u Bosni i Hercegovini.

- U zemljama u tranziciji, zbog visokog stepena korupcije i slabe vladavine prava, postoji potreba za specijalizovanim, nezavisnim institucijama koje će služiti kao zaštitnik legitimnih poslovnih interesa i posrednik u sporovima između privrede i državnih organa - navodi se u inicijativi za osnivanje institucije biznis ombudsman.

U suštini, ova institucija, ukoliko se osnuje, trebalo bi da kao nezavisna institucija prima i na administrativnom nivou istražuje i analizira žalbe u vezi sa potencijalnim nepravilnostima i drugim povredama legitimnih interesa privrednih subjekata koje mogu nastati propustom državnih organa ili njihovih službenika.

Takođe, biznis ombudsman bi predlagao i konkretne i sistemske mere u cilju poboljšanja efikasnosti i integriteta državnih institucija, čime se smanjuje mogućnost nepravilnosti u budućnosti.

Ipak, o modelima kako će funkcionisati eventalno institucija biznis ombudsmana, ko će je finansirati te na kojim principima će ona funkcionisati, tek treba da bude reči u Bosni i Hercegovini. Već iduće sedmice na ovu temu biće održani sastanci, s tim da su privrednici već izašli sa stavom da to treba biti organizovano unutar komorskog sistema.

- Podržavam i mislim da to treba. Nešto slično komore i rade, ali trebaju nam veći kapaciteti. Mi smo kao Privredna komora Federacije BiH još pre godinu dana izradili jednu studiju na tu temu i pokazali da bi to bilo dobro. Mislim da to treba biti kroz komorski sistem, a ne neke posebne institucije - kaže za "Nezavisne novine" Mirsad Jašarspahić, potpredsednik Privredne komore Federacije BiH.

Kada je riječ o iskustvima u svetu, primera radi, Poljska ima ombudsmana za male i srednje preduzetnike. Ombudsman je uspostavljen nakon što je Vlada Poljske još 2018. godine usvojila Biznis ustav, a jedan od zakona koji je proistekao iz tog dokumenta bio je i Zakon o ombudsmanu za malo i srednje preduzetništvo.

Osim u Poljskoj, neka vrsta institucije ombudsmana postoji i u Ukrajini, Kirgistanu, Kazahstanu, Albaniji...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>