• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posla ima dosta, ali nema radnika: Potpisan poseban ugovor za građevinarstvo u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od perioda pre desetak godina, danas se u čitavoj državi ulaže u velike projekte, a stanogradnja je u ekspanziji

  • 0
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

Unija poslodavaca Srbije i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala, zaključili su danas, 20. aprila 2023. godine, Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije.

Kolektivnim ugovorom su uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinarstva koje je, zajedno sa poljoprivredom, pokretač privrede.

PKU su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković, i predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović.

Oni su istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca i dobar primer razvoja socijalnog dijaloga. On je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinrastva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.

Za razliku od perioda pre desetak godina, danas se u čitavoj državi ulaže u velike projekte, a stanogradnja je u ekspanziji. Posla ima dosta, ali nedostaju kvalifikovani radnici, poput armirača, vodoinstalatera, majstora za sisteme grejanja, zidara, električara, vozača. Iz tog razloga socijalni partneri, zajedno sa državom, treba zajedničkim snagama da reše ovaj problem a jedan od načina je i ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.

(Telegraf Biznis)

Video: Sve spremno za početak radova na staničnoj zgradi na stanici Prokop: Biće i brza pruga Beograd - Niš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>