• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ambasador Egipta za Telegraf Biznis: Nove prilike za obe zemlje, a Srbe čeka top destinacija (nije Hurgada)

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ambasador Egipta u Srbiji, NJ.E. Basel Salah u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, govori o novim investicijama, odnosima dve zemlje, potencijalu za radna mesta, ali i novim hit destinacijama koje su za nas bile skrivene

  • 0
Basel Salah, Ambasador Egipta u Srbiji Foto: Nikola Tomić

Diplomatski odnosi Srbije i Egipta traju već 115 godina, a poslednjih meseci primetno je više investicija privrednika obe zemlje. Kako je Telegraf Biznis prvi javio, jedna od većih u Egipat je gradnja fabrike naše kompanije, a obrnuto, poslednja egipatska u Srbiju, bila je investicija u Mali Zvornik. 

Godinama unazad Egipat je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, o čemu je naš portal takođe pisao. Ogromni rizortovi sa ol inkluziv uslugom, akva parkovima, igralištima za decu i spa centrima i organizovanim zabavnim programom uz večeru zvuče kao raj za porodice sa decom, ili penzionere koji žele da priušte opuštajući odmor.

Tirkizne plaže, piramide i bogata istorija tako već tri decenije privlače turiste s Balkana. Tome posebno doprinela činjenica da u Egipat može da se putuje van sezone.

Međutim, privredna saradnja može dodatno da se unapredi, a tome svedoče rezultati posete, prve posle 35 godina, egipatskog predsednika Srbiji.

Ambasador Arapske Republike Egipt u Srbiji, NJ.E. Basel Salah u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, govori da su odnosi između Egipta i Srbije zasnovani na prijateljstvu koje datira još iz vremena Gamala Abdel Nasera i Josipa Broza Tita i da obe zemlje pokazuju snažnu volju za unapređivanjem bilateralnih odnosa.

Ambasador je takođe istakao da je susret predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija i predsednika Aleksandra Vučića u julu prošle godine bio istorijski.

Salah je istakao da je kao stranac koji sa porodicom živi u Srbiji, impresioniran prirodom, kao i toplinom i ljubaznošću srpskog naroda, i u tom segment je primetio sličnost sa ljudima u Egiptu.

Podelio je sa nama i planove za dalja ulaganja, potencijal za nova radna mesta, ali i nova turistička hit mesta, koja su za nas do sada bila skrivena. Kako nam je u razgovoru rekao, to može da bude u budućnosti poželjnija destinacija od trenutno populanih za naše turiste. Reč je o El Goni.

  • Kakva je trenutna trgovinska razmena za Srbijom?

- Tokom prošle godine odnosi između Republike Egipat i Republike Srbije intezivirali su se na svim nivoima. Protekla godina bila je plodna u nizu domena saradnje dveju zemalja, a posebno u privredi.

Nedavna poseta je dokaz tome - veliki doprinos razvoju odnosa bio je prvi dolazak predsednika Abdela Fatah al Sisija u vašu zemlju, koji je upriličen  od 19. do 22. jula 2022.

Tokom posete potpisano je 12 sporazuma i memoranduma o razumevanju u oblasti privrede, trgovine, obrazovanja i kulture. Predsednici obe zemlje učestvovali su na ceremoniji otvaranja prvog sastanka Egipatsko-srpskog poslovnog saveta i prvog Egipatsko-srpskog poslovnog foruma.

Uz to, želim da napomenem da je poseta doprinela povećanju obima trgovine između Egipta i Srbije nakon uspeha Prvog poslovnog foruma. Iako trenutni obim trgovinske razmene ne odražava prijateljske odnose između obe zemlje, ipak je tokom 2022. obim trgovine između obe zemlje porastao za 43% i dostigao blizu 120 miliona dolara.

  • Gde vidite prostor za unapređenje tih cifara?

- Postoji snažan potencijal za proširenje trgovine između Egipta i Srbije u budućnosti. Ne samo u oblasti industrije, već i u oblasti poljoprivrede, investicija i informacionih tehnologija. Obe zemlje žele da podstaknu privrednike sa obe strane da iskoriste mnoge mogućnosti koje se pružaju u oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, zdravstvena zaštita, infrastruktura za domaćinstva i industrija mašina.

Egipat i Srbija sada pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini. Taj oblik saradnje omogućiće egipatskim i srpskim proizvodima visokog kvaliteta pristup tržištima obe zemlje i samim tim povećanje obima trgovine.

  • Kada je reč o ovom trgovinskom sporazumu koji Srbija ima sa Egiptom, koliko je on značajan?

- Kao što sam vam već pomenuo, u toku su pregovori između obe zemlje oko zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini. Tokom posete predsednika Egipta Srbiji, oba predsednika (Al Sisi i Aleksandar Vučić) su najavila početak pregovora o slobodnoj trgovini, a obe strane se raduju finalizaciji pregovora tokom 2023. godine.

  • Srbi vole turistički da posećuju Egipat, koliko je za vas trziste trizma potencijal, da li će se ovaj trend nastaviti?

- Turistička industrija u Egiptu je puna različitih vrsta turizma. Egipat uvek poklanja veliku pažnju razvoju turističkog sektora, ne samo njegovih monumentalnih lokaliteta, već radimo i na očuvanju bage klime tokom cele godine, a to uz naš geografski položaj, čini Egipat prvom top destinacijom većine putnika i avanturista.

Egipat je konstantno spreman i pripremljen da primi turiste tokom cele godine.

Kada govorim o vrstama turizma u Egiptu, najčešći vid turizma kod nas je tzv. kulturni turizam, koji se odnosi na obilazak drevnih monumentalnih destinacija i posmatranje bezvremenskog blaga predaka.

Basel Salah, Ambasador Egipta u Srbiji Foto: Nikola Tomić

Dalje, postoji nekoliko drugih oblasti turizma koji ohrabruju putnike da izaberu Egipat kao svoju omiljenu destinaciju, kao što su verski turizam, rekreativni turizam, medicinski, pustinjski, eko-turizam, ronjenje ili turizam na moru.

Vredi napomenuti da Egipat sada ima turizam na duži boravak gde turisti mogu da provedu mesec ili više dana po povlašćenim cenama. Ovaj produženi boravak će omogućiti turistima da iskuse nove ponude.

  • Srpske kompanije ulažu u Egipat, ti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničkih farbika, u koje oblasti još očekujete investitore iz naše zemlje?

- Egipat ima širok potencijal za strane investicije. Brojne su oblasti koje svaki investitor može da izabre i osnuje svoj biznis u Egiptu. Pomenuću samo neke: industrija, prehrambena industrija, đubriva, poljoprivredni proizvodi, energija itd.

Jedinstvena centralna geografska lokacija Egipta i njegova blizina globalnim tržištima i brodskim rutama smatraju se među glavnim razlozima zbog kojih investitori preferiraju Egipat kao destinaciju za svoje poslovanje.

Postoje razni drugi podsticaji od stane naše države, među kojima su: pristup velikoj bazi potrošača u Egiptu i šire, obučenoj i kvalifikovanoj radnoj snazi, obnovljenu infrastrukturnu bazu, obilje prirodnih resursa, konkurentne poreske stope i rastuća ekonomija.

Štaviše, egipatska vlada nudi niz podsticaja za strane investitore.

Još jedna važna činjenica je da Egipat ima niz sporazuma o slobodnoj trgovini sa širokim spektrom tržišta koji pokrivaju arapske zemlje, Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države, afrički kontinent, kao i niz zemalja Azije i Latinske Amerike.

Ove prednosti predstavljaju pogodnu priliku za strane investitore da ulažu u Egipat, naravno i za kompanije iz Srbije.

- Činjenica, posle posete predsednika naše države, na srpsko tržište pristupilo je i niz egipatskih kompanija. Postoji mnogo potencijalnih oblasti za dalju saradjnu, među kojima su kompanije baš kao što navodite primer - iz oblasti građevinarstva i infrastrukture.

Egipat ima niz visokokvalitetnih građevinskih i infrastrukturnih kompanija koje se raduju ulasku na srpsko tržište. Pomenute kompanije imaju ogromne mogućnosti da u odgovarajućem roku isporuče različite nivoe stambenih i infrastrukturnih projekata.

Naše kompanije su bile zainteresovane i za neke druge oblasti kao što su prerada hrane i poljoprivrednih proizvoda, hemijska industrija, obnovljivi i električni izvori energije...

  • Da li možemo da očekujemo turiste iz Egipta u Srbiji i za koji kraj mislite da bi im bio interesantan?

- Srbija ima veliki potencijal da postane jedna od popularnijih destinacija za egipatske turiste, zahvaljujući širokom spektru turističkih atrakcija u Srbiji kao što su ski turizam, planinarski turizam, banje, itd. Srbija takođe predstavlja, iz mog iskustva, jedinstvenu zemlju obeleženu gostoprimstvom i toplinom svojih ljudi i divnom prirodom širom zemlje.

Gde god turista putuje unutar Srbije, uvek će steći veliko iskustvo.

I Egipat i Srbija rade na povećanju uvećanog turizma iz Egipta u Srbiju. Važna prekretnica u tom pogledu je najava Er Srbije da obnavlja redovne letove na relaciji Beograd-Kairo, što će omogućiti turistima, ali i privrednicima iz Egipta da posete Srbiju direktnim letovima.

  • Da li ste putovali po Srbiji, koji kraj se Vama najvise dopada?

- Kao stranac u Srbiji sa svojom porodicom, i dalje uživam u lepom vremenu i prirodi koja oduzima dah, kao i u toplini i ljubaznosti srpskog naroda.

Obišao sam brojne destinacije u Srbiji koje neću zaboraviti. Među njima je i nacionalni park Tara u Zapadnoj Srbiji.

Ima mnogo legendi ukorenjenih u srpskoj istoriji. Park ima sve, od veličanstvenih vidikovaca do skrivenih džepova bogatih florom i faunom, jezera iz bajke i mnoga čuda prirode.

Još jedna destinacija koju sam posetio je Zlatibor. Zlatibor je izuzetno lepa planina.

Ima očaravajuće ravničarske predele, veličanstvene livade, guste šume i sunčana brda. Pruža brojne mogućnosti za uživanje uključujući izlete, zimske sportove, a nudi i bogato kulturno i turističko iskustvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>