• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skoro 80% ljudi je reklo: "Muškarac treba da se bavi kućom i decom jednako kao i žena"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Širom sveta se dešavaju velike promene u tom pogledu, budući da su do pre 50 godina muževi bili primarni hranitelji u 85% brakova

  • 2
zaposlena mama Foto: Shutterstock

Javna je tajna da žene - zaposlene na istim pozicijama kao muškarci - neretko zarađuju manje od njih, ali i to da se značajno više bave kućnim poslovima, uprkos tome što rade jednako kao "jači pol".

Ove podatke potvrđuje i nova studija Pew Research Center-a, koja otkriva da "žene i dalje troše veći deo vremena na kućne poslove i brigu o deci", dok njihovi muževi veći deo vremena koriste za slobodne aktivnosti i plaćeni (regularni) posao.

To je slučaj čak i kada žene finansijski doprinose kućnom budžetu jednako kao njihovi partneri, piše CNN, navodeći da način na koji parovi dele svoje vreme između plaćenog posla i rada po kući - ostaje neuravnotežen.

Pew centar dalje konstatuje kako u 29% heteroseksualnih brakova u SAD žene i muškarci danas zarađuju približno isto (otprilike 60.000 dolara ponaosob).

"Muževi u egalitarnim brakovima, na nedeljnom planu, utroše oko 3,5 sata više na slobodne aktivnosti nego žene. Žene, s druge strane, potroše otprilike 2 sata više na brigu o kući i oko 2,5 sata više na kućne poslove", piše u studiji.

U 55% heteroseksualnih brakova muškarci su primarni ili jedini hranitelji, i zarađujući u proseku 96.000 dolara, a njihove partnerke - do 30.000 dolara. Istovremeno, u 16% brakova žene nadmašuju svoje muževe kao primarni (10%) ili jedini hranitelj (6%).

U takvim bračnim zajednicama žene zarađuju u proseku 88.000 dolara, a njihovi muževi 35.000 dolara. Od svih ovih kategorija, jedina u kojoj se navodi da muškarci provode više vremena brinući o porodici - jeste ona gde je žena jedini hranitelj.

Pritom, u tim brakovima - vreme utrošeno na kućne poslove je ravnomerno podeljeno između muževa i žena.

Svakako, u svim ovim situacijama, to je velika promena u odnosu na pre 50 godina — kada su, na primer, muževi bili primarni hranitelji u 85% brakova.

Rad od kuće  pare novac  finansije žena kuća posao digitron Foto: Shutterstock

Ključne teze

Pew Research Center je došao do sledećih zaključaka, vođen rezultatima svoje studije:

  • Afroamerikanke će, pre nego sve ostale žene, ubuduće zarađivati više od svojih muževa
  • 26% Afroamerikanki donosi kući više para od svojih muževa, dok to čini 17% belih žena i 13% žena latino porekla
  • Afroamerikanke sa fakultetskom diplomom ili višom školom, i sa malim brojem dece kod kuće, najverovatnije će ubuduće zarađivati isto kao i njihovi muževi

Ipak, ovde treba postaviti pitanje da li muškarci - belci u SAD zarađuju više od muškaraca - crnaca, te to zamagljuje sliku o smanjenju jaza između zarada Afroamerikanaca i Afroamerikanki.

Ove brojke Pew-a su, inače, objavljene na osnovu stavova društva o tome ko bi trebalo da zarađuje više i kako bi briga o kući/porodici trebalo da bude podeljena između supružnika. Skoro polovina Amerikanaca (48%) u ovom istraživanju kaže da "muževi vole da zarađuju više od svojih žena", dok je 13% reklo da bi muškarci više voleli da njihove žene zarađuju otprilike isto kao i oni.

A šta žene žele?

Dvadeset dva odsto Amerikanaca je reklo da većina žena želi muža koji zarađuje više, dok je 26 odsto reklo da bi većina želela muškarca koji zarađuje otprilike isto kao one. U međuvremenu, kada je reč o stvaranju porodice, 77% je reklo da je deci bolje kada se oba roditelja podjednako fokusiraju na svoj posao i brigu o deci.

Samo 19% smatra da je "deci bolje kada se njihova majka više fokusira na život u kući, a otac više na svoj posao".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sio mi ga Djura!

    26. april 2023 | 09:56

    Ma super! Sad samo jos majke da ih tako vaspitaju, zene nateraju, a oni prihvate i uzivancija!

  • Milan

    26. april 2023 | 09:56

    Ja bi sve dao da to mogu. Al posao me muči tj muči me to što bolje zarađujem od supruge pa ne mogu to sebi i porodici da priuštim. A nema ničeg boljeg od slobodnog dana sa familijom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>