• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka banka opet u problemu: Akcije pale za više od 40% nakon pada depozita

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analitičari su očekivali da će depoziti dostići oko 136,7 milijardi dolara

  • 1
First Republic Bank Foto: Profimedia/TT/Shutterstock Editorial/Henrik Montgomery

Akcije Prve republičke banke (First Republic bank) pale su za 43 odsto, što je novi rekordno nizak nivo nakon što je zajmodavac juče izvestio da su njegovi ukupni depoziti pali za 41% u prvom kvartalu, na 104,5 milijardi dolara, čak i nakon što je konzorcijum banaka ušao sa 30 milijardi dolara kako bi se sprečilo propadanje regionalnog zajmodavca. Bez te "infuzije gotovine", depoziti bi pali za više od 50%.

Analitičari su očekivali da će depoziti dostići oko 136,7 milijardi dolara, prenosi CNN.

Prva republička banka takođe očekuje da će smanjiti broj zaposlenih za 20-25% u ovom tromesečju, saopšteno je u ponedeljak.

Banka je saopštila da je zabeležila oštar pad depozitne aktivnosti nakon kolapsa banke Silicijumske doline i Signature banke prošlog meseca, ali je ta aktivnost počela da se stabilizuje krajem marta i od tada je ostala stabilna.

"Doživeli smo odlive depozita bez presedana. Ali depozitna aktivnost se izjednačila od kraja marta", rekao je izvršni direktor Majkl Rofler.

"Ukupni depoziti su iznosili 102,7 milijardi dolara od 21. aprila 2023, što je samo 1,7% manje u odnosu na 31. mart 2023. godine“, rekao je on.

Taj mali pad, dodao je, verovatno odražava redovne sezonske uplate poreza klijentima.

Banka je izvestila da su prihodi u odnosu na prethodnu godinu pali za 13,4%. Neto prihod od kamata, novac koji banka zarađuje naplatom kamate na kredite koje daju, umanjen za kamatu koju moraju da plate deponentima i drugim zajmodavcima, pao je za 19,4%.

Banka je prijavila zaradu po akciji od 1,23 dolara, što je više od očekivanja analitičara od 0,85 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

First Republic je takođe saopštio da "preduzima mere da ojača svoje poslovanje i restrukturira svoj bilans stanja“.

(Telegraf Biznis)

Video: Mile Jelić Business development manager Comtradea

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>