• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predlog bankara za spas banke Prve republike: "Pomozite nam sada ili platite više kada propadne"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Analitičari su objavili pesimistične izveštaje, nakon što je izvršni direktor Majkl Rofler odlučio da ne odgovara na pitanja nakon kratkog 12-minutnog konferencijskog poziva

  • 0
svb Foto: Ron Adar / M10s / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Najbolja nada za izbegavanje kolapsa zajmodavca Prve republike zavisi od toga koliko jedna grupa bankara može biti ubedljiva prema drugoj grupi bankara.

Savetnici Prve republike pokušaće da ubede velike američke banke da joj učine još jednu uslugu, saznaje CNBC.

Prema bankarima koji su upoznati sa situacijom, priča bi mogla ovako da se odvija: Kupite obveznice Prve republike po stopama iznad tržinih za ukupan gubitak od nekoliko milijardi dolara, ili se součite sa otprilike 30 milijardi dolara naknada FDIC-a kada banka propadne.

Ovo je najnoviji preokret u višenedeljnoj sagi, koju je podstakao iznenadni kolaps banke Silicijumske doline prošlog meseca.

Nekoliko dana nakon što je vlada zaplenila SVB i banku Signature, najveći zajmodavci u zemlji su se udružili da ulože 30 milijardi dolara depozita u Prvu republiku. To rešenje je sprovedeno kratkotrajno nakon što je postala poznata dubina problema kompanije.

Ukoliko savetnici uspeju da ubede velike banke da kupe obveznice za više od onoga što vrede, onda su uvereni i da će druge strane istupiti da pomognu banci da se dokapitalizuje.

Savetnici u tom scenariju već imaju na umu potencijalne kupce novih akcija Prve republike, navode izvori.

Akcije banke su u slobodnom padu otkako je u ponedeljak objavljeno da su njeni depoziti nedavno pali za neverovatnih 41 odsto, ostavljajući joj depozite od 104,5 milijardi dolara, uključujući i infuziju velikih banaka.

Analitičari su objavili pesimistične izveštaje, nakon što je izvršni direktor Majkl Rofler odlučio da ne odgovara na pitanja nakon kratkog 12-minutnog konferencijskog poziva.

Kripto valuta banke SVB Kredi Svis Signature UBS Foto-ilustracija: Shutterstock

Lažan start

Godinama, banka Prve republike, bila je predmet zavisti vršnjaka jer je njen fokus na bogate Amerikance pomogao rast turbo punjenja i omogućio mu da uhvati talente.

Ali taj model se slomio nakon kolapsa banke Silicijumske doline, jer su njeni bogati klijenti užurbano povukli neosigurane depozite.

Lazard i JP Morgan Chase su bili angažovani prošlog meseca na savetovanju banke Prve republike, prema izveštajima medija.

Ključna prednost plana savetnika je, kako kažu, ta što omogućava Prvoj republici da rastereti neke, ali ne sve svoje podvodne veze.

U vladinom stečaju, ceo portfelj mora biti obezbeđen odjednom, što dovodi do onoga što analitičari Morgan Stenlija procjenjuju na 27 milijardi dolara.

Jedna komplikacija je, međutim, to što se savetnici oslanjaju na američku vladu da zajedno sazove izvršne direktore banaka da istraže moguća rešenja.

A već je bilo lažnih početaka. Četiri najveće banke u Americi saopštile su da im je vlada poručila da budu spremne da reaguju na situaciju u Prvoj republici proteklog vikenda, ali se ništa nije desilo.

First Republic Bank Foto: Profimedia/TT/Shutterstock Editorial/Henrik Montgomery

Dileme velikih igrača

Banka teži prodaji duga od 50 do 100 milijardi dolara, izvestio je Blumberg u utorak.

Prva republika se napunila imovinom sa niskim prinosom, uključujući trezore, opštinske obveznice i hipoteke, čineći ono što je u suštini bila opklada da "kamatne stope neće rasti". Kada su to uradili, banka se našla sa desetinama milijardi dolara gubitka.

To je navelo izvore bliske velikim bankama da veruju da je najverovatniji scenario za Prvu republiku prinudna vlast, čime su rešeni SVB i banka Signature.

Savetnici su rešenja na privatnom tržištu nazvali kao opciju "otvorene banke", dok je državni stečaj scenario "zatvorene banke".

Ali postoji i treća opcija: isti nastavak poslovanja, što će dovesti do daljeg gubitka na vrednosti.

- Vreme, inače, nije prijatelj banke - napisao je analitičar Don Bilson u utorak.

- Ako ništa drugo, sinoćnje obeshrabrujuće ažuriranje će još više otežati Prvoj republici da zadrži ono što ima - zaključio je.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>