• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj posao kod komšija niko ne želi da radi, a plata je 800 evra: Da li biste ga vi prihvatili?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše potvrdio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je isto zanimanje prozvao "deficitarnim"

  • 0
Groblje grobar kopanje groba Foto-ilustracija: Shutterstock

U Hrvatskoj svake godine nedostaje sve više osoba koje će obavljati posao grobara. Tako je prošle godine na ovo radno mesto zaposlena 41 osoba, a bilo ih je potrebno 128, pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje proglasio ovo zanimanje deficitarnim.

Mediji unazad par godina upozoravaju na manjak grobara na hrvatskim grobljima ali, stanje se i dalje nije promenilo.

Tako, na primer, na gradskim grobljima u Zadru radi tek osam pogrebnika i pet ukopnika - piše Poslovni dnevnik.

- Radi se o ukupnom broju zaposlenih koji se vode na navedenim poslovima, što ne znači da su isti u nesmetanom radnom odnosu, jer su česta bolovanja) - kaže Uprava Gradskog groblja Zadar.

Dodaje da svakako nedostaje radnika za navedena radna mesta jer se radi o velikom obimu posla i dislociranosti s obzirom na pojedina groblja. Objašnjava da u poslove pogrebnika spadaju radne aktivnosti poput preuzimanja pokojnika, prevoza pokojnika i nege pokojnika.

Takođe spadaju i poslovi kao što je organizacija sahrane, učestvovanje na sahranama (vožnja pogrebnih kolica i svi ostali popratni sadržaji), dežurstvo od 0-24 sata, čišćenje i sakupljanje otpada.

U poslove ukopnika spadaju otvaranje i priprema grobnice za ukop, ukoliko je potrebno obavljanje čišćenja u grobnici, ukop pokojnika, zazidavanje u grobnici nakon ukopa, ekshumacije, čišćenje i sakupljanje otpada te hortikulturni radovi.

Dodaje da broj ukopa ovisi o situaciji i količini zaprimljenih pokojnika prilikom čega bude od nijednog do najviše 4 ukopa u jednom danu.

Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše potvrdio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je isto zanimanje prozvao “deficitarnim”.

Tokom godina uočeno je povećanje traženja radnika ovog zanimanja. Tako ih se u 2020. godini tražilo 54, dok se pretprošle godine tražilo 72 radnika. Prošle godine taj se broj udvostručio, pa ih je traženo 128.

Prema oglasima na Berzi rada, za mesto grobara potrebno je osnovnoškolsko obrazovanje i vozačka dozvola, a plate se kreću od 800 evra mesečno s plaćenim prevozom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>