• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto samo ova evropska država danas ne slavi Međunarodni praznik rada?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlozi će vas, možda, iznenaditi...

  • 3
Roterdam, Holandija Roterdam / Foto: Pixabay/djedj

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Međutim, jedna evropska zemlja "štrči" u tom smislu. Naime, Holanđani danas ne obeležavaju Međunarodni praznik rada, te na ulicama neće biti sindikalnih okupljanja, parada, protesta...

Doduše, u nekim zemljama se ovaj praznik obeležava drugim datumima, ali veći deo Evrope, Afrike i Azije i cele Južne Amerike 1. maja obeležava Praznik rada.

Ono što Holanđani danas obeležavaju jeste De Dag van de Arbeid, praznik socijalističkog, komunističkog i anarhističkog radničkog pokreta koji je, pak, priča za sebe, u odnosu na internacionalni praznik.

Katolička crkva slavi praznik Svetog Josipa Radnika 1. maja, ali deca svakako moraju da idu u školu, a od onih koji rade - očekuje se da idu na posao.

Prema Holandskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto holandska vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, istorijski gledano, Holandija slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila.

Sindikat, takođe, napominje da su borbe između holandskih sindikata i vlade bile "manje nasilne" nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je taj dan "izgubio deo svog značaja" u Holandiji.

Dakle, 1. maj nije Praznik rada u Holandiji, mada je berza zatvorena, a neki ljudi koji rade za vladu, opštine, banke i sindikate, ipak, imaju slobodan dan 1. maja.

To je, doduše, manjina zaposlenih u zemlji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    2. maj 2023 | 11:50

    Ja radim u platičevu u sremu u fabrici obuće Sara. Nismo imali za prvi maj slobodno ni 1 ni 2 maj pa se pitam dali Srem pripada dtžavi Srbiji, sta radi Rumska inspekcija. Ili ce mo morati mi iz privatnog sektora da napravimo drugi prvi maj koji će se dugo slaviti.

  • Nebojša

    1. maj 2023 | 16:41

    Vatikan uveo SVETOG JOSIPA RADNIKA, alijas Josipa Broza Tita...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>