• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U suvom grožđu pronađeni ostaci 39 pesticida, a pod lupom je bila i hrana za bebe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši nivoi pesticida pronađeni u grožđu, suvom grožđu, suvim listovima celera, majoranu, listovima vinove loze, kao i ostaloj slanoj i konzerviranoj hrani

  • 0
Suvo grožđe Foto: Shutterstock

U velikom istraživanju o bezbednosti hrane u EU koje je sprovela Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), od ukupno 87.863 uzoraka, 3,9 odsto, odnosno 3.464 uzorka sadržala su preveliku količinu pesticida.

Od 87.863 analizirana uzorka 38.947 njih, odnosno 26,4 odsto sadržalo je ostatke više pasticida, a u jednom uzorku suvog grožđa pronašeno je čak 39 različitih pesticida.

Veći broj pesticida pronađen je u voću poput jabuka, grožđa, jagoda, banana, grejpdruta, pomorandži, krušaka i paprika, dok su najviši nivoi pesticida pronađeni u grožđu, suvom grožđu, suvim listovima celera, majoranu, listovima vinove loze, kao i ostaloj slanoj i konzerviranoj hrani.

Sa druge strane, smanjenje količine i broja pesticida zabeleženo je kod brokolija, jaja, dinja i maslinovog ulja.

Organska hrana

Ovo istraživanje obuhvatilo je 6.530 uzoraka označenih kao organski. Ukupno, 5.408 uzoraka označenih kao organski nije sadržalo ostatke pesticida, 1.005 uzoraka je sadržalo ostatke, ali u dozvoljenim granicama, a prijavljeno je 117 uzoraka sa nivoima ostataka opasnih pesticida iznad dozvoljenih granica.

Pesticidi koji su pronađeni su jedinjenja bakra, bromidni jon, hlorati, fosetil, živa i ditiokarbamati. Pesticid koji je najviše premašio granicu je etilen oksid.

Hrana za bebe Foto: Valentino Visentini / Alamy / Alamy / Profimedia

Neke od ovih supstanci prisutne su u organskoj hrani zato što su dozvoljeni za upotrebu (npr. jedinjenja bakra), ili zato što se prirodno javljaju (npr. bromidni jon), ili su zabranjene supstance, kao što su ditiokarbamati. U slučaju etilen oksida, zloupotrebe ove supstance poznate su od 2020. godine i praćene od strane država članica EU, a najveći deo je pronašen u susuamu i kurkumi. Među opasnim pesticidima, zabranjenim za upotrebu, posebno u proizvodnji organske hrane, prinađeni su imazalil (u nejestivim korama agruma) i hlorpirifos, u heljdi i drugim pseudo žitaricama iz Bolivije.

- Pojava drugih pesticida koji nisu dozvoljeni u organskoj poljoprivredi može biti rezultat nepravilnog prskanja, zagađenja životne sredine ili kontaminacije tokom rukovanja, pakovanja, skladištenja ili prerade organskih proizvoda. Ova pojava bi takođe mogla biti povezana sa netačnim označavanjem konvencionalno proizvedene hrane kao organske - objašnjavaju u EFSA.

Hrana za bebe

U ovom velikom istraživanju analizirano je 1.686 uzoraka hrane za odojčad i malu decu, kao što su formule za bebe, formule za veću decu, hrana za bebe na bazi žitarica i hrana ze bebe od voća i povrća.

U okviru ove grupe, ukupno je testirano prisustvo 799 različitih pesticida. U 1.475 uzoraka (87,5 odsto) nisu pronađeni ostaci, dok su ostaci pesticida pronađeni u 182 uzorka (10,8 odsto). Na sreću, najveći broj pronađenih ostataka čine jedinjenje bakra koja se ne smatraju preterano opasnim.

U 29 uzoraka (1.7 odsto), količina pronađenih ostataka pesticida je previsoka, a u ovoj grupi najčešće su detektovani bromid jon i hlorati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>