• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viski za krunisanje kralja Čarlsa: Postoji samo 500 flaša, a cena je enormna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za flaširanje ovog viskija Royal Salute je odlučio da koristi individualno numerisane Dartington kristalne dekantere, tonirane u duboku safirnu nijansu

  • 4
kruna kralja Edvarda koju će nositi kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Povodom krunisanja kralja Čarlsa III, Royal Salute viski predstavio je svoju najekskluzivniju ponudu do sada. Samo 500 boca širom sveta, od kojih je 56 dostupno u SAD, naći će se na tržištu, sa cenom koja odgovara kraljevskoj porodici - 25.000 dolara po boci.

Svi elementi brenda Royal Salute, od imena do istorije, prepliću se sa britanskom monarhijom. Priča ove kompanije počinje 1953. godine, kada je stvorena da obeleži krunisanje Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. Ovaj viski je kroz svoju istoriju obeležio svaki značajan događaj u životu kraljevske porodice posebnim izdanjem jedinstvenog dizajna.

Ljubitelji odležanog škotskog viskija dobro su upoznati sa reputacijom proizvođača iz Spejsajda i vezama sa članovima kraljevske porodice. S obzirom na dugu Elizabetinu vladavinu, izdanje za kralja Čarlsa III je dugo čekao da ugleda svetlost dana, piše Market watch.

Dugo čekani viski kreirao je glavni blender kompanije Royal Salute, Sandi Hislop. Mešavina 53 retka viskija od slada i žitarica, što odražava godinu kada je Royal Salute prvi put napravljen, ograničeno je izdanje kojedve godine čeka u bačvi od španskog šerija.

Sa 52,3 odsto alkohola, proizvođač ga opisuje kao bogat i složen viski sa notama sveže crvene ribizle, praline od tamne čokolade i sveže pečenog kestena, sa laganim ukusom slatkih smokava i svežeg đumbira koji vodi do bogate završnice od razigranih začinskih nota.

- Ovaj viski odaje počast i Britanskoj monarhiji i jedinstvenoj priči o poreklu kompanije - rekao je Hislop.

Izrada ove mešavine bila je savršena prilika da se razmisli o inovativnom pristupu koji smo koristili za mešanje viskija u poslednjih 70 godina, i trenutak da se radujemo onome što se može postići u godinama koje dolaze.

Zaflaširanje ovog viskija Royal Salute je odlučio da koristi individualno numerisane Dartington kristalne dekantere, tonirane u duboku safirnu nijansu koje podsećaju na drago kamenje postavljeno unutar Carske državne krune.

U skladu sa stilom brenda, dekanter od 700 mililitara predstavljen je u drvenoj kutiji koja je inspirisana Vestminsterskom opatijom, sa detaljima isklesanim u drvetu. Dragulji i grbovi svake zemlje koja je formirala Veliku Britaniju bili su inspiracija za umetnička dela unutar kutije, koja simbolizuju jedinstvo među nacijama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    4. maj 2023 | 17:56

    Kako ih nije sramota da se kurciraju sa krunisanjem dok mnoga deca na planeti žive u ogromnom siromaštvu.........

  • 123

    4. maj 2023 | 18:18

    Na ovom svetu se kupa u zlatu, ali kada stane ispred Tvorca, poslaće ga gde mu je mesto. Jedan je kralj svih kraljeva.

  • Miki

    4. maj 2023 | 17:51

    Dzabe krunisanje,nece on dugo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>