• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hoće li čuveno jugoslovensko brodogradilište ponovo krenuti s proizvodnjom? Nadmeću se Česi i Turci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uljanik je osnovan davne 1856. godine, u dobro zaštićenom pulskom zalivu

  • 0
Uljanik Uljanik / Foto: Shutterstock

Licitacija 54,77 odsto udela brodogradilišta "Uljanik 1856" u stečaju, održaće se u ponedeljak, 8. maja, piše Jutarnji list, navodeći da su interesovanje do sada iskazali češki "CE Industries" i turski "Imza Marine".

Kako je odlučila Skupština poverilaca Uljanika, početna cena je 20,5 miliona evra, što je iznos dovoljan za podmirenje potraživanja radnika.

Licitacija će se održati nakon što je stečajni upravnik Loris Rak predložio, a Skupština poverilaca usvojila odustajanje od prodaje, putem javnog prikupljanja ponuda.

Moguća i proizvodnja oružja?

Dosad su se kao zainteresovani kupci pojavili češki "CE Industries", koji je prošlu jesen dao ponudu, kao i turska firma "Imza Marine."

"CE Industries", u vlasništvu Jaroslava Strnada, preuzela je prošle godine jednu od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj - Đura Đaković.

Međutim, kako se taj holding delimično bavi i proizvodnjom oružja, u delu pulske javnosti se poslednjih mesec dana sve više spekuliše o mogućoj proizvodnji oružja u samom središtu Pule.

Sa druge strane, već se od ranije nagađalo i o izmeni prostornih planova, kako bi se na prostoru nekadašnjeg Uljanika sagradili objekti namenjeni turističkoj delatnosti.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, naglašava kako se radi o "previše ozbiljnoj temi", da bi se donosili zaključci bazirani na glasinama, i dodaje kako Grad Pula - zvanično - nije deo postupka prodaje Uljanika, piše dalje Jutarnji list.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>