• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komšije povlače ribu zaraženu parazitom: Uvezena je iz Španije i može da izazove ovu bolest

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savet stručnjaka je da se ne jede sirova ili nedovoljno kuvana riba, kao ni morski plodovi

  • 0
riba hrana post ribarnica. Foto: Unsplash/Mike Bergmann

Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da se s hrvatskog tržišta povlači riba zbog sumnje da je zaražena jednom vrstom valjkastog crva.

Crv Anisakis spp. pronađen je u svežoj skuši poreklom iz Španije koja je distribuirana u Hrvatsku, Austriju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju, a obaveštenje se odnosi i na Italiju.

Ovaj parazit je otkriven upravo u Hrvatskoj. Naime, jedan kupac se požalio, pa je odmah alarmiran evropski sistem za uzbunjivanje, nakon čega je proizvod povučen s tržišta. Obaveštenje o povlačenju dostupno je i na stranicama RASFF-a.

Science Direct navodi da se ljudi mogu zaraziti konzumacijom sirove, dimljene, marinirane ili nedovoljno kuvane ribe i lignji u kojima se nalazi ovaj parazit. Širom sveta sve se više priznaje da je zoonoza koju prenose ribe, poznata kao anisakijaza, bolest koja se javlja kod ljudi.

Znakovi i simptomi anisakijaze su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, nadutost, proliv, krv i sluz u stolici i blaga groznica. Takođe se mogu javiti alergijske reakcije s osipom i svrabom, a retko i anafilaksija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>