• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrvati odvraćaju turiste: Preporučuju 5 evropskih, jeftinijih opcija za letovanje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dubrovnik ostaje "reper za skupoću"

  • 5
Dubrovnik Dubrovnik / Foto: Shutterstock

U potrazi za letovanjem koje vas neće "nokautirati" po džepu, potražili smo destinacije, nežne prema budžetu, izvan granica Lijepe Naše - tako počinje članak koji je objavio Punkufer.

Kažu da, iako treba nešto više para potrošiti i na putovanje, zahvaljujući povoljnim avio-kartama, za neke od njih let, ipak, može koštati manje od trajekta koji vodi na hrvatska ostrva.

Savet građanima Hrvatske je da potraže letove iz Zagreba, Zadra i Splita, ali i Budimpešte, Ljubljane i Venecije, a kao predloge povoljnijih opcija za letovanje ove sezone navode Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru, Kipar i Portugal.

Nedelju dana hotelskog smeštaja možete platiti čak upola manje, nego što je slučaj sa ostrvima Hvar ili Brač, ali i gradovima poput čuvenog Dubrovnika, koji godinama važi za najskuplju hrvatsku lokaciju u sezoni.

Na osnovu podataka sa stranice Numbeo.com, hrvatski portal je dalje napravio i poređenje cena hrane i pića u ovim zemljama.

Dubrovnik

Ručak u jeftinom restoranu - 9,30 evra; ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga - 46,61 evro; kapućino - 2,01 evro; veliko pivo - 3,33 evra; nedelju dana u hotelu za dvoje u julu - od 1.000 evra

Bugarska, Sunčev breg

Popularno letovalište na Crnom moru, koje se može pohvaliti pet kilometara dugom peščanom plažom. Zanimljivo, ali ovaj predeo je nekada izgledao poput pustinje, a oživele su ga krošnje posađenih stabala, žbunjevi i cveće.

  • Ručak u jeftinom restoranu: 5,12 evra

    Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 28,37 evra

    Kapućino: 1 evro

    Veliko pivo: 1,57 evra

    Nedelju dana u hotelu za dvoje u julu: od 260 evra

Portugal, Algarve 

Inače, meka za surfere, ali portugalska pokrajina Algarve postaje sve popularnije evropsko odredište i za letovanje svih turista (čitaj: onih koji na plažu ne idu sa daskom). Glavni razlog za to je što u ovom mestu možete dobiti više za svoj novac. Plaže su mirne, peščane, mada je krajolik pun litica i skrivenih uvala.

  • Ručak u jeftinom restoranu: 12 evra

    Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 35 evra

    Kapućino: 1,86 evra

    Veliko pivo: 1,80 evra

    Nedelju dana u hotelu za dvoje u julu: od 240 evra

Portugalija Algarve / Foto: Pixabay

Albanija, Saranda

Ksamil je albanski turistički biser, koji je Gardijan pre nekoliko godina uvrstio na listu "mesta sa lepim plažama, gde nećete potrošiti mnogo para". Duž obale lako ćete pronaći restorane s dobrom ponudom i prihvatljivim cenama, a jedna od najpopularnijih destinacija svakako je Saranda, grad na jugu zemlje, okružen morem i planinama.

  • Ručak u jeftinom restoranu: 6,30 evra

    Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 31,48 evra

    Veliko pivo: 1,80 evra

    Kapućino: 1,40 evra

    Nedelju dana u hotelu za dvoje u julu: od 200 evra

Kipar, Aja Napa

Najpoznatije letovalište na Kipru, smešteno u njegovom jugoistočnom delu, a za čije plaže kažu da su najlepše na celom ostrvu. "Pun kufer" piše da su argumenti za letovanje baš na Kipru - lepe plaže, jeftine avio-karte, uzbudljiva prošlost i ukusna hrana.

  • Ručak u jeftinom restoranu: 7,32 evra

    Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 38,24 evra

    Veliko pivo: 3 evra

    Kapućino: 2,87 evra

    Nedelju dana u hotelu za dvoje u julu: od 305 evra

Aja Napa Aja Napa / Foto: Telegraf.rs

Crna Gora, Budva

Čisto more, predivne plaže, ukusna hrana i pregršt sunčanih dana - samo su neki od razloga zašto turisti hrle u Crnu Goru, a Budva je svakako jedna od najposećenijih destinacija. Ipak, mi smo ovog proleća otkrivali i čari Tivta, tako da obavezno razmotrite i ovaj deo Crne Gore, ukoliko baš tamo planirate letovanje.

U svrhe ovog poređenja, hrvatski portal se fokusira na Budvansku rivijeru, smeštenu u centralnom delu crnogorske obale, na kojem se nalazi i prelepi stari deo grada - danas zaštitini znak Budve.

  • Ručak u jeftinom restoranu: 9 evra

    Ručak za dvoje u restoranu srednjeg ranga: 40 evra

    Veliko pivo: 2,60 evra

    Kapućino: 1,82 evra

    Nedelju dana u hotelu za dvoje u julu: od 230 evra

(Telegraf Biznis)

Video: Podeljeno 140.000 vaučera za odmor u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    7. maj 2023 | 18:23

    Kolika je potražnja ove godine za Hrvatskom mi to ne možemo primiti samo u prva četiri mjeseca 30 % više turista u odnosu na prošlu godinu a rezervacije nikada veće

  • Er

    7. maj 2023 | 17:54

    Ziva istina

  • Перагеније

    7. maj 2023 | 20:53

    " Dubrovnika, koji godinama važi za najskuplju hrvatsku lokaciju u sezoni." - ДАЛМАТИНСКА локација. Пробајте да старом далматинском госпару кажете да је хрват...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>