• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijski div podbacio u prvom kvartalu: Zarada opala skoro 20%

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dividenda kompanije za prvi kvartal, koja je povećana u četvrtom kvartalu na 19,5 milijardi dolara, biće isplaćena u drugom kvartalu ove godine

  • 0
Zastava Saudijske Arabije Foto: Shutterstock

Saudijski državni naftni gigant, Aramko, danas 9. maja je prijavio pad svoje zarade u prvom kvartalu - od čak 19 odsto, zabeleživši neto prihod od 31,9 milijardi dolara u odnosu na 39,5 milijardi dolara iz prethodne godine.

Prema pisanju CNBC, do tog ishoda je došlo usled pada cena nafte.

Analitičari očekuju pad neto dobiti u ovom kvartalu u odnosu na 2022, pošto inflacija i rastuće kamatne stope nastavljaju da pritiskaju globalnu tražnju i podstiču strah od recesije.

Ipak, neto prihod Aramka je, istovremeno, nadmašio očekivanja koja su prognozirali analitičari Rojtersa, a njihova ocena je bila 30,5 milijardi dolara. Neto dobit kompanije porasla je za 3,75% u odnosu na četvrti kvartal 2022.

Rečeno je i da je slabiji rezultat zarade nadoknađen nižim porezima i većim finansijskim i drugim prihodima, pri čemu su i akcije saudijskog diva porasle 3,2% u Rijadu, rano jutros.

Dividenda kompanije za prvi kvartal, koja je povećana u četvrtom kvartalu na 19,5 milijardi dolara, biće isplaćena u drugom kvartalu ove godine, saopštila je kompanija koja je, inače, najveći svetski izvoznik nafte.

Aramko je danas otkrio i da će početi da isplaćuje dividendu vezanu za učinak, povrh navedenih 19,5 milijardi dolara, i da će ciljati između 50% i 70% svog slobodnog novčanog toka. Dividenda će se isplaćivati kvartalno, i po sopstvenom nahođenju upravnog odbora kompanije, u zavisnosti od toga kako kompanija posluje, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aramka, Amin Naser, naglasio je vrednost svoje strategije, zbog koje je značajno investirao u petrohemijske i druge operacije. "Koristimo najsavremenije tehnologije da bismo povećali kapacitet tečnosti u hemikalije i zadovoljili očekivanu potražnju za petrohemijskim proizvodima", rekao je.

Podsećamo, naftne kompanije Šel i BP su u proteklom periodu značajno profitirale.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>