• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropljani klonuli duhom: Očekuju dalju inflaciju, i to u najvećim ekonomijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene industrijskih proizvoda koji se uvoze u evrozonu su u martu ponovo pale, ali su i dalje na rekordno visokom nivou

  • 0
Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/britlish

Istraživanje očekivanja potrošača u zemljama evrozone u martu pokazalo je da veliki broj anketiranih veruje da će inflacija porasti, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Potrošači očekuju da će inflacija u narednih godinu dana porasti za 5,0 odsto, što predstavlja porast u odnosu na februar, kada je ova brojka bila na nivou od 4,6 odsto.

Anktetirani, takođe, veruju da će inflacija u naredne tri godine biti 2,9 odsto, a u februaru su izrazili manji pesimizam, rekavši da očekuju inflaciju od 2,4 odsto.

Nesigurnost povodom rasta stope inflacije u narednih godinu dana je najveća od aprila 2020. godine, kada je započela ova mesečna anketa. Ispitanici očekuju da će njihovi prihodi u narednih 12 meseci porasti u proseku za 1,3 odsto, ali da će njihovi rashodi u istom periodu porasti za 4,1 odsto.

Ovo mesečno onlajn istraživanje je rađeno na uzorku od oko 14.000 odraslih građana iz šest zemalja evrozone - Belgije, Nemačke, Španije, Francuske, Italije i Holandije, navodi se na sajtu ECB.

Dodatno, cene industrijskih proizvoda koji se uvoze u evrozonu su u martu ponovo pale, ali su i dalje na rekordno visokom nivou, saopštio je danas Evrostat.

Banka Engleske podigla referentnu kamatnu stopu na 4,5 odsto.

U martu su cene industrijskih proizvoda iz uvoza opale za 1,0 odsto u odnosu na prethodni mesec, prateći pad cena iz februara - za 1,7 odsto, i januara - za 1,2 odsto. U poređenju sa istim mesecom lane, cene uvoznih industrijskih proizvoda su u martu pale za 2,7 odsto, ali su one, isto tako, za 26,5 odsto više nego u martu 2021. godine.

Cene industrijskih proizvoda su dramatično porasle u drugoj polovini 2020. godine, a svoj vrhunac su dostigle u leto 2022. godine, podseća Evrostat.

Podsećamo, Narodna banka Srbije danas je izdala saopštenje u kojem se navodi na referentna kamatna stopa ostaje na nepromenjenom nivou.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>