• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dostavljaju odeću do vrata kupaca za 50 minuta i to naplaćuju 4,5 evra: Čeka li ovo i nas?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuriri koji moraju da poznaju modu, voze bicikle u gradu, automobile u predgrađima, a dostavljaju haljine, farmerke, torbe i cipele, a tu su i za modni savet

  • 0
Dostava, pošta, paketi Foto: Shutterstock

Modna aplikacija Ole u Njujorku naplaćuje pet dolara kako bi dostavila dizajnersku odeću do vrata kupaca, za manje od sat vremena.

Nova aplikacija za dostavu naplaćuje pet dolara za dostavljanje dizajnerske odeće u roku od 50 minuta, a njeni kuriri nude da čekaju dok kupci isprobaju kupljeno.

Pokrenut u Tel Avivu u Izraelu 2021. godine, Ole je potpisao ugovore sa oko 10 butika na Menhetnu. Kuriri koji moraju da poznaju modu, voze bicikle u gradu, a automobile u predgrađima, a dostavljaju haljine, farmerke, torbe i cipele, a tu su i za modni savet.

- Ovo su dostavljači koji su zainteresovani za modu - rekao je za NY Post suosnivač Gal Aharon i dodao da su polovina njih žene, dok su neki studenti mode ili modeli.

Takozvana usluga "isprobaj i kupi" pokrenuta je pre oko pet meseci na Menhetnu, u Bruklinu i Kvinsu, a sada posao proširuje i na udaljije delove Njujorka, gde se vreme isporuke produžava na tri sata.

Nedavno je isporuka izvršena u kafić na Menhetnu, gde su dve mlade žene naručile nekoliko torbi - jednu su zadržale, a drugu poslale nazad sa kurirom. Ole zarađuje na svakom artiklu koji se prodaje na njegovoj platformi, jer trgovci daju kompaniji procenat od prodaje. Prosečna Ole transakcija iznosi oko 400 dolara.

Dok ima i drugih prodavaca koji nude isporuku istog dana, nijedan ne obećava tako kratak period od 50 minuta i niko ne vraća neželjene artikle na licu mesta. Sva roba stiže u kutijama, a haljine se spremaju u prodavnici pre nego što se uredno presaviju i spakuju za kratko putovanje.

Kupci plaćaju samo ono što zadrže i naknadu za isporuku od pet dolara. Ali ako odluče da ne isprobaju odeću odmah, kao oko 40 odsto Oleovih kupaca, naplaćuje im se cela porudžbina dok ne pozovu Ole da pokupi predmete koje ne žele.

I kod nas postoje opcije da vam poručeno stigne istog dana, a kada je u pitanju dostava hrane, pojedini se obavezuju da će poručeno stići u roku od pola sata.

Dostavljači zbog obećanja o brzoj isporuci svakog dana jurcaju beogradskim ulicama, uglavnom za prevoz koriste bicikl ili motor i ponašaju se kao da za njih pravila u saobraćaju ne važe, što često može da ugrozi kako njih tako i ostale učesnike u saobraćaju.

Svesni smo da dostavljači trpe pritisak i da su u konstantnoj žurbi i ne biraju kuda će da prođu kako bi im satnica bila što isplativija i kako bi robu dostavili na vreme. Međutim, često se dešava da voze po trotoarima i u pešačkim zonama.

Kurir zarađuje po izvršenoj dostavi, i što više dostava izvrši, to više novca zaradi u toku smene. Takav način zarađivanja direktno motiviše dostavljače da ignorišu pravila. 

(Telegraf Biznis)

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>