• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tražili pomoć od države, pa isplatili milione evra bonusa: "Konkurencija je velika, moramo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bonusi trgovcima često se baziraju na udelu u zaradi koju su ostvarili i neretko su viši i od naknada izvršnih direktora

  • 0
Gasovod Foto: Shutterstock

Nemačke energetske kompanije Securing Energy for Europe (Sefe) i Uniper isplatile su pojedinim prodavcima milione dolara bonusa za 2022. godinu, samo nekoliko meseci nakon što im je država priskočila u pomoć, piše Reuters.

Nemačka je Sefeu, i Uniperu obezbedila oko 26 milijardi evra, jer su nakon obustavljene isporuke iz Rusije gas kupovale na berzi po rekordno visokim cenama i nagomilale ogromne gubitke. Obe kompanije zauzvrat su ograničile platu članova upravnog odbora, ali ne i trgovaca.

Visoki bonusi otvaraju pitanje kuda ide novac nemačkih poreskih obveznika.

Tako je Sefe, prema navodima jednog izvora, za 200 trgovaca u Londonu isplatio stotine miliona dolara bonusa. Trgovci na srednjem nivou dobili su po pet do sedam miliona dolara.

Sefeovo trgovačko odeljenje zapošljava oko 830 radnika, a Uniperov oko 1.400. Sefe je saopštio da učinak radnika opravdava bonus koji nagrađuje njihov doprinos sigurnosti isporuke, ali nisu ulazili u detalje, piše

- Sefe će zahvaljujući bonusima ostati konkurentan na tržištu ljudskih resursa, kako bi u budućnosti mogao nabavljati gas i vodonik za nemačko tržište - saopštila je kompanija. Dodali su da su ukupni troškovi radnika u 2021. godini, iznosili 330 miliona evra.

Uniper je potvrdio da su trgovcima isplaćeni bonusi za 2022, ali manji nego u 2021.

- Konkurencija je među trgovcima u energetskom sektoru intenzivna, pa ne bi bilo primereno ne isplaćivati bonuse - tvrde.

Trgovačke kuće Vitol i Trafigura inkasirale su prošle godine milijarde dolara dobiti, profitirajući na ekstremnim oscilacijama cena od početka rata, podseća Reuters. Bonusi trgovcima često se baziraju na udelu u zaradi koju su ostvarili i neretko su viši i od naknada izvršnih direktora.

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>