• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo dve države imaju višu inflaciju od Argentine: "Bojim se da je vlada odreagovala prekasno..."

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uoči predsedničkih izbora, zakazanih za oktobar, ministar ekonomije Serhio Masa fokusiran je na "izbegavanje još veće devalvacije nacionalne valute"

  • 1
Argentina Foto: Shutterstock

Centralna banka Argentine podigla je u ponedeljak, 15. maja, svoju ključnu kamatnu stopu za šest procentnih poena - na 97 odsto, u nastojanju da se izbori sa naglom inflacijom koja je dostigla svoj maksimum u poslednjih 30 godina.

Centralne banke širom sveta bore se da obuzdaju inflaciju, ali to je poseban problem u Argentini, gde je godišnja stopa inflacije skočila iznad 100% prošlog meseca. To je najviši nivo od ranih 1990-ih, a trenutno su Venecuela i Zimbabve jedine dve zemlje koje imaju višu inflaciju od Argentine, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Poređenja radi, inflacija se kreće ispod 5% u SAD, gde je centralna banka podigla ključne kamatne stope za pet procentnih poena tokom proteklih 14 meseci.

Centralna banka Argentine se, takođe, nada da će povećanje stope podstaći ulaganja u valutu zemlje, navodi se u saopštenju centralne banke, objavljenom u ponedeljak. Prevelika inflacija je rezultirala velikim odlivom investicija u argentinskom pezosu, što je dovelo do pada njegove vrednosti u odnosu na američki dolar ove godine - od 23%.

Uoči predsedničkih izbora, zakazanih za oktobar, ministar ekonomije Serhio Masa fokusiran je na "izbegavanje još veće devalvacije valute", kao i na obuzdavanje inflacije. Na njega se gleda kao na potencijalnog kandidata treće strane, otkako je sadašnji predsednik Alberto Fernandes prošlog meseca najavio da neće tražiti reizbor, a uspeh Mase će verovatno biti vezan za rezultat ovog plana za borbu protiv inflacije.

Ali, malo je verovatno da će novo povećanje stope doneti bilo kakvu stvarnu promenu na argentinskim tržištima, kažu analitičari, a piše CNN.

Finansijski savetnik bivši zamenik direktora Centralne banke Argentine, Migel Kigel, kaže da je osećaj takav kao da "vlada potpuno gubi zbog inflacije".

- Bojim se da je vlada počela da reaguje veoma kasno: povećanja kamatnih stopa su, naravno, glavna strategija za borbu protiv inflacije, ali za njih je potrebno vreme. Kada centralna banka podigne kamatnu stopu, efekti se osećaju dva ili tri meseca kasnije, a taj vremenski okvir nije efikasan u situaciji u Argentini - rekao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    16. maj 2023 | 16:22

    Ovako bismo i mi 2012. bankrotirali da nije Alek dosao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>