• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos sankcijama, jedna svetska zemlja nastavlja da uvozi ruski gas - sve više

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva proizvodna linija trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine

  • 1
Ostrvo Iriomoto, Okinava, Japan Foto: Pixabay/auntmasako

 Japan će uskoro imati koristi od svoje odluke da zadrži udeo u ruskim naftnim i gasnim projektima, uprkos pridruživanju zapadnim sankcijama - nametnutih Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini - rekao je ruski generalni konzul u gradu Saporo, za novinsku agenciju RIA.

Sergej Marin kaže da bi Tokio mogao dobiti dodatnih 2 miliona tona ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje, kada se pokrene projekat "Arctic LNG 2".

Iako su japanske kompanije zamrzle nove investicije u martu 2022, u sklopu pomenutih sankcija, ipak se nisu povukle iz tog poduhvata.

Konzorcijum koji čine Mitsui & Co. i japanska nacionalna kompanija za naftu i metale JOGMEC zadržale su 10% udela u Novatekovom projektu "Arctic LNG 2". Projekat radi, ali još nije počela proizvodnja LNG-a.

Prva proizvodna linija trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine, a druga i treća tokom 2024. i 2026. Ako sve bude išlo po planu, Japan će na udeo koji sada dobija od LNG-a dodati još oko 2 miliona tona gasa godišnje.

Diplomata Marin je dalje napomenuo da je Tokio takođe zadržao udeo u drugom projektu nafte i gasa na ruskom Dalekom istoku, Sakhalin-2, koji je prošle godine prešao na novog domaćeg operatora. On je dodao da je jedan broj japanskih dobavljača energije, isto tako, potpisao ugovore sa novim operaterom, a to je Sakhalin Energy.

Projekat obezbeđuje Japanu oko 9% ukupnog uvoza LNG-a i 3% snabdevanja električnom energijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>