• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici TikTok-a ne prihvataju potpunu zabranu aplikacije: Tuže Montanu zbog novog zakona

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodnim ograničenjima, koja su Montana i druge države već donele, TikTok je zabranjen na zvaničnim državnim uređajima

  • 0
tik tok Foto: Jaap Arriens / Alamy / Alamy / Profimedia

Grupa korisnika TikTok-a tužila je američku državu Montana i tražila da poništi državnu zabranu korišćenja aplikacije, navodeći da zakon koji je ove nedelje potpisao guverner Greg Gianforte krši Prvi amandman.

Žalba je podneta Okružnom sudu Montane samo nekoliko sati nakon guvernerovog potpisa i u njoj se TikTok upoređuje sa drugim vrstama medija i tvrdi se da država nema ovlašćenja da spreči građane Montane da joj pristupe, ako i da na njoj kreiraju saržaj koji je u skladu sa zakonom.

- Montana ne može da zabrani svojim stanovnicima da gledaju ili objavljuju na TikTok-u, isto kao što ne bi mogla da zabrani Wall Street Journal-u da objavljuje svoje vesti - navodi se u žalbi koju je podnelo pet korisnika TikTok-a, uključujući i vlasnika male firme za pravljenje kupaćih kostima, vlasnika ranča i bivšeg narednika marinaca, piše CNN.

Tužba je prvi izazov kontroverznoj zabrani koja uveliko prevazilazi prethodna ograničenja koja su Montana i druge države već donele kako bi zabranile TikTok na zvaničnim državnim uređajima.

Nova zabrana pokušava da ukine rad TikTok-a u celoj državi i da blokira preuzimanje aplikacije na ličnim uređajima, ali ne kažnjava pojedince za korišćenje TikToka. Predviđeno je da zabrana stupi na snagu u januaru.

Emili Flouer, portparolka državnog tužioca Montane Ostina Knudsena, rekla je u izjavi da su "očekivali pravni izazov i da su potpuno spremni da brane zakon".

Pored tvrdnji iz Prvog amandmana, u tužbi se tvrdi da zabrana Montane lišava TikTok korisnike mnogih drugih prava bez odgovarajućeg postupka, što predstavlja kršenje četrnaestog amandmana. Takođe se navodi da je zabrana neustavna i u sukobu sa zakonima saveznih vlasti.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li zaista možete da otključate bilo čiji iPhone? Isprobali smo viralni TikTok trik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>