• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija pravi majčino mleko u laboratoriji: Cilj im je da promene ishranu odojčadi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potencijalne prednosti pronalaska ove zanmene za majčino mleko došle su u fokus kada je povučeno nekoliko velikih brendova formula za bebe

  • 1
bebe, dojenje, unicef, dojenje bebe, formula, furmula za bebe, dohrana Foto: Shutterstock

Pre tri godine, u neupadljivoj poslovnoj zgradi u Daramu u Severnoj Karolini, tim naučnika je koristio ćelije da stvori šećer i protein koji se nalazi u majčinom mleku, što bi moglo promeniti čitavu ishranu beba.

Biomilq, kompanija koja stoji iza ovog otkrića, radila je skoro deceniju na repliciranju procesa pravljenja ljudskog mleka, ali izvan tela. Rad na ovom projektu omogućilo je više stotina volontera, koji su donirali uzorke svog mleka kako bi kompanija mogla da izgradi dovoljno veliku banku ćelija da pokrene svoj proces replikacije mleka.

Samo dve godine nakon prvih koraka, potencijalne prednosti pronalaska ove zanmene za majčino mleko došle su u fokus kada je povučeno nekoliko velikih brendova formula za bebe, što je čitavu industriju dovelo u zastoj, podižući cene i stavljajući nove roditelje u očajnički problem, piše CNBC.

Više od godinu dana nakon što je snabdevanje prvi put stalo, bivši zvaničnik Uprave za hranu i lekove rekao je da je snabdevanje američkim formulama za dojenčad još uvek podložno poremećajima i bezbednosnim problemima. Nedostatak formule je razotkrio slabost snabdevanja ishranom za odojčad.

Iako je kriza naglasila važnost stalne ponude formule, stručnjaci za ljudsko mleko, zagovornici banke mleka i Biomilq ističu istu poruku: Majčino mleko je najbolje, ali mnoge američke politike, uključujući nedostatak plaćenog roditeljskog odsustva, čine to neizvodljivom opcijom za mnoge roditelje.

Ako Biomilk može da plasira svoju revolucionarnu nauku na tržište i zadrži cene na niskom nivou, on ima "potencijal da promeni igru", kaže Marianne Perrin, profesorka koja proučava ljudsko mleko na Univerzitetu Severne Karoline Greensboro.

Postoji i dobra strana za klimu: mnoge formule za odojčad se oslanjaju na kravlje mleko u prahu, čija proizvodnja nanosi veliku štetu životnoj sredini. Zbog svog potencijala pogodnog za klimu, Biomilq je 2020. godine dobio 3,5 miliona dolara od kompanije Bill Gates's Breakthrough Energy Ventures, investicione firme fokusirane na klimatska rešenja.

Nejasno je kakav će udeo Biomilq zauzeti na globalnom tržištu formula za dojenčad, za koje se očekuje da će do 2032. godine biti procenjeno na preko 100 milijardi dolara, posebno imajući u vidu debate o alternativama za dojenje.

Biomilq nema za cilj da zameni dojenje ili formulu za odojčad, ali pristalice obe metode su se suprotstavljale alternativama u prošlosti. Da bi se izdvojio prostor u industriji, Biomilq će morati da jasno stavi do znanja da su njegovi proizvodi namenjeni da se uklope u postojeći ekosistem ishrane beba.

Biomilq se nalazi negde između dojenja i adaptiranog mleka, što je stvarnost koja komplikuje njegov put do tržišta.

(Telegraf Biznis)

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>