• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeni italijanski grad želi da zabrani zakup stanova preko Airbnb-a: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasti u najposećenijim gradovima imale bi pravo da nametnu minimalni boravak od dve noći

  • 0
Firenca, Italija Foto: Pixabay/waldo93

Firenca želi da zabrani da se stambene nekretnine u njenom istorijskom centru koriste za kratkoročni zakup od strane platformi kao što je Airbnb, kako bi se oslobodilo više domova za lokalno stanovništvo u tom toskanskom gradu.

Dario Nardela, gradonačelnik jedne od najpopularnijih italijanskih turističkih destinacija, rekao je da će njegov grad slediti nova pravila na lokalnom nivou, jer smatra da su nacrti nacionalnih planova za regulisanje ovog sektora razočaravajući, preneo je Rojters.

Prema Nardelinom predlogu, nazvanom "sačuvaj istorijske centre", gradonačelnik planira da blokira nove ugovore o kratkoročnom zakupu i ponudi poreske olakšice kako bi podstakao trajnije oblike boravka.

Nardela je član stranke levog centra PD, koja je deo opozicije na nacionalnom nivou. Kao i u drugim evropskim zemlјama, niske plate, manjak nekretnina, kratkoročna zakupnina za odmor i visoka inflacija izazvali su stambenu krizu, pri čemu su u Italiji teško pogođeni radnici sa niskim primanjima i studenti.

Centralna vlada radi na nacrtu zakona, koji bi, prema izveštajima italijanskih medija, zahtevao da svaka stambena nekretnina koja se iznajmlјuje turistima ima nacionalni identifikacioni kod kako bi se lakše pratilo i regulisalo izdavanje. Oni koji se ne povinuju rizikuju kaznu do 5.000 evra.

Pored toga, vlasti u najposećenijim gradovima imale bi pravo da nametnu minimalni boravak od dve noći u kontekstu kratkog najma u svojim gradskim centrima. U Firenci se nalazi umetnička galerija Ufici, a njen centar grada proglašen je UNESCO-ovom baštinom 1982. Studentski protesti protiv rastućih troškova života u velikim gradovima proširili su se širom Italije od prošlog meseca. Airbnb nije za sada odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

(Telegraf Biznis)

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>