• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Obilaznica oko Beograda biće završena u junu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovog meseca biće završeno 47 od ukupno 78 kilometara

  • 0
Obilaznica oko Beograda, Miloš Veliki, Novi Beograd - Ledine Foto: Nikola Tomić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je da će obilaznica oko Beograda biti završena i puštena u saobraćaj tokom ovog meseca, što će, kako kaže, značajno rasteretiti Gazelu i centar grada.

- Možete videti da je skoro potpuno završena. Planirano je tokom ovog meseca i konačno ćemo završiti tih 47 kilometara od ukupno 78 kilometara. Završićemo deonicu do Bubanj potoka, čime će sav teretni saobraćaj sa Gazele iz pravca Novog Sada i Šida ka Nišu biti izmešten i neće više biti potrebe da prolazi kroz centar Beograda - rekao je Vesić i dodao:

"Da bi obilaznica bila potpuna, neophodno je uraditi još 31 kilometar od Bubanj potoka do Pančeva, čije je projektovanje počelo pre nekoliko meseci. Ta deonica je vrlo zahtevna i važna jer ona čini ne samo 31 kilometar saobraćajne obilaznice već i 28,8 kilometara železničke obilaznice".

- Radi se na Vinči veliki železničko - drumski most i na taj način ćemo dobiti, kada završimo tih 28,8 kilometara železnice uporedo sa 31 kilometar drumske obilaznice. Dobićemo železničku obilaznicu oko Beograda - što znači da sav teretni saobraćaj železnički iz Banata, Pančeva, Vršca. Zrenjanina, Kikinde više neće prolaziti kroz Beograd - rekao je Vesić.

Time će Beograd dobiti dve obilaznice, istakao je u nastavku, kao i veliki drumsko - železnički most na Vinči, i na sektoru C posle Bubanj potoka radiće se dva tunela - tunel Leštane i tunel Bubanj potok.

- Sada završavamo tunel Beli potok na deonici do Bubanj potoka, i on se oprema ovih dana. To je velika stvar i pobeda naše politike, politike predsednika da se Srbija saobraćajno poveže. U Surčinu je sa kineskom kompanijom potpisan aneks ugovora za petlju Jakovo i to je nastavak brze saobraćajnice Surčin - Novi Beorgad koju je Vučić pustio u aprilu. Ta saobraćajnica je bitno skratila put, povezala Novi Beograd i Zemun i direktan izlazak na auto-put Miloš Veliki je skraćen za 10 kilometara - kaže ministar građevine.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o izgradnji i planiranju, navodi da će, osim potpunog usklađivanja sa evropskim standardima o gradnji, Zakon od sada štititi i građane.

- Tu je obaveza polisa osiguranja za sve investitore, iz koje će moći da se naplati eventualna šteta koja nastane prema trećem licu - ako se ošteti sporedna zgrada ili slično, kao što se dešavalo, ali i okolne ulice - moraće da budu vraćene u prvobitno stanje ukoliko dođe do oštećenja. Do sada se dešavalo da se tuži investitor, da to ne može da se naplati, a od sada će se to naplaćivati iz osiguranja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>