• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobija li Nemačka novu "nižu klasu" i da li je sve samo mamac za strane radnike?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksperti tvrde da "nova" nemačka strategija vodu u sasvim drugu krajnost...

  • 2
nemačka viza Foto: Shutterstock

Iako je mnogima "san" da odu u Nemačku da rade, u tome ih uglavnom sprečava neposedovanje EU pasoša, vize, radne dozvole - generalno, birokratija i papirologija.

Međutim, čini se da i onima koji odu u Nemačku - taj "san" ne bude uvek onakav kakvim su ga očekivali/zamišljali.

Uglavnom, pojednostavljen ulazak stranih radnika u Nemačku, koji su niskokvalifikovani i slabije plaćeni, mogao bi da stvori "novu nižu klasu" u zemlji, kažu stručnjaci iz najveće evropske ekonomije.

"Rad u sektoru malih plata stranim radnicima je često - pre zamka nego odskočna daska", navode autori u utorak objavljene studije Saveta stručnjaka za integraciju i migraciju (SVR).

Podsećamo da je Nemačka najavila priznavanje svih vozačkih dozvola iz BiH i Crne Gore, što bi moglo dovesti do navale profesionalnih vozača u tu zemlju, budući da su im plate tamo višestruko veće od onih u domovini.

Sve u svemu, analiza kojom se bavio Savet bazirana je na planu Vlade Nemačke da stranim radnicima omogući osam meseci rada godišnje, bez obzira na njihove kvalifikacije.

Jasno je da se ova velesila mesecima unazad, pa i godinama, suočava sa ozbiljnom krizom radne snage: reč je o deficitu od nekoliko desetina hiljada stručnjaka iz raznih oblasti, ali najpre iz onih manje plaćenih.

Ministar rada, Hubertus Hajl, i šefica diplomatije, Analena Berbok, trenutno borave u Južnoj Americi gde, između ostalog, zagovaraju dolazak negovatelja i kvalifikovanih radnika u Nemačku.

Šef projekta SVR, politikolog Holger Kolb, naveo je da određeni sektori u zemlji, kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i kućna nega, ne bi mogli da opstanu bez stranaca. Ali, oni rade za mizerne zarade i pod najtežim uslovima, bez mogućnosti da napreduju, navodi se u studiji SVR.

Kolb, stoga, preporučuje da strani radnici dobiju potpunu informaciju o pravima i mehanizmima zaštite. Dodatno, kaže da treba dozvoliti kolektivne tužbe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>