• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska nacionalizuje najvećeg snabdevača strujom u zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preuzimanje je usledilo nakon rekordnog gubitka kompanije prošle godine

  • 1
Protest Pariz Francuska konvoj slobode

Foto: Tanjug/AP

Francuska vlada je završila nacionalizaciju najvećeg energetskog preduzeća u zemlji, EDF, pri čemu je kompanija zvanično uklonjena sa Pariske berze, navodi se u saopštenju koje je u četvrtak objavilo ministarstvo finansija.

Preuzimanje je usledilo nakon što je kompanija pretrpela rekordni gubitak prošle godine, sa nuklearnom proizvodnjom koja je pala na najniži nivo u 34 godine.

Ministar finansija, Bruno Le Mer, pozdravio je nacionalizaciju preduzeća, nazvavši to "uspehom" i ocenivši da je državno preuzimanje "neophodno" za budućnost energetske kompanije.

Krajem 2022, Pariz je započeo otkup 16% udela u EDF-u, nudeći oko 10 milijardi evra da preuzme potpunu kontrolu nad dobavljačem električne energije koji je opterećen dugom. Francuska je već posedovala skoro 84% udela u EDF-u, dok je 15% bilo u rukama privatnih akcionara, a preostalih 1% u vlasništvu zaposlenih u ovom preduzeću.

Ova evropska država, inače, proizvodi oko 70% svoje električne energije iz nuklearne flote od 56 reaktora, kojima upravlja EDF. Međutim, većina njih se suočila sa problemima korozije koji se ponavljaju i bili su - ili ugašeni ili na održavanju, što je izazvalo nagli pad proizvodnje električne energije.

Smanjena proizvodnja je, potom, dovela do dramatičnog povećanja cene struje u Francuskoj lani, primoravajući EDF da kupuje struju na veleprodajnim tržištima kako bi pokrio manjak proizvodnje, i dodatno pogoršavajući energetsku krizu u Evropi.

Neto finansijski dug EDF-a porastao je za 50 odsto, na skoro 70 milijardi dolara prošle godine, pošto je zabeležio rekordni gubitak. Kompanija očekuje da će ovogodišnja proizvodnja biti u rasponu od 300 do 330 teravat-sati, da bi se povećala na 345 teravat-sati u 2024. godini, što je još daleko od 380 teravat-sati proizvedenih u 2019.

Stručnjaci kažu da Francuska, koja je nekada bude izvoznik energije, očekuje se da će se u velikoj meri oslanjati na uvoz električne energije iz susednih zemalja, uključujući Nemačku, kako bi zadovoljila domaću potražnju sledeće zime.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>