• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Privatni vrtići ponovo podižu cene: Da li je opravdano?

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dete koje ne bude primljeno u državni vrtić, moći će da dobije odbijenicu i da se upiše u privatnu predškolsku ustanovu

 • 3
Vrtić

Foto: Shutterstock

Najava gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, da će vrtići od septembra biti besplatni za svu decu, obradovala je njihove roditelje kojima je u vreme inflacije i skoka troškova života ta informacija došla kao željeno rasterećenje budžeta. Ipak, sreća nije dugo trajala, jer su privatni vrtići već počeli da povećavaju cene svojih usluga.

- Od septembra će cena vrtića biti za 30 evra viša - stiglo je u sms poruci roditeljima jednog vrtića koji je svoju cenu beć pofigao za nekoliko hiljada dinara kada su troškovi hrane i goriva počeli da skaču.

Direktor vrtića ima i objašnjenje za povećanje cene, a to su "uvećani troškovi, a i grad će od septembra da poveća subvencije". Istina, do sada je Grad Beograd pokrivao 80 odsto od ekonomske cene vrtića, a od septembra će pokrivati punu cenu. Međutim, to znači da će vrtići viti besplatni samo za one čija deca pohađaju državne vrtiće.

Cena velikog broja privatnih vrtića kreće se oko ekonomske cene u državnim, pa roditelji mesečmo najčešće plaćaju oko 30.000 dinara, od čega 22.000 dinara iznosi subvencija, pa roditeljima ostaje da doplate minimum 8.000 dinara do pune cene.

- Povećanje subvencija za 5.500 dinara značilo bi nam, jer bismo onda privatni vrtić plaćali oko 3.000 dinara mesečno, što nije mnogo čak ni kada imate dvoje dece u vrtiću. Međutim, upravo nam je javljeno da će vrtić koštati od septembra 34.000 dinara, pa ćemo opet morati da doplatimo 6.000 dinara i nakon povećanih subvencija - objašnjava jedan roditelj za Telegraf Biznis.

Iz Grada su u više navrata napomenuli da oni na cenu privatnih vrtića ne mogu da utiču i da će ovo povećanje bar malo da ublaži efekte tih poskupljenja.

Inače, u samom upisu u vrtiće ništa se ne menja. Prvenstvo pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa koja se izuzimaju iz sistema bodovanja.

Nakon što deca iz osetljivih grupa budu primljena, upisuju se i ostala deca i to najpre deca zaposlenih roditelja, staratelja ili usvojitelja i redovnih studenata, potom deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici, sledeće deca čija su braća i sestre upisani u isti vrtić i potom sledi upis ostale dece.

Dete koje ne bude primljeno u državni vrtić, moći će da dobije odbijenicu i da se upiše u privatnu predškolsku ustanovu koju je i do sada Grad subvencionisao.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Veteran

  13. jun 2023 | 12:02

  Nije opravdano jer plate nisu povećane, logično, takav vrtić zatvoriti odmah..

  23
  6

  Podelite komentar

 • Gaga

  13. jun 2023 | 13:45

  U "nasem" privatnom vrticu mi vec celu godinu placamo 34.000 hiljade odnosno 12.000 hilj.kad se odbije subvencija to znaci da cemo uskoro placati preko 15.000 jer ovi nasi prednjace i poslupljenju....divnooo

  10
  2

  Podelite komentar

 • Sabac

  16. jun 2023 | 14:24

  U Sapcu nema subvencija za privatni vrtic pa mesecno kosta od 12000-15000 din zavisi koliko je dana dete islo u vrtic

  2
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>