• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Frižider nam do pola pun, a dali smo 170 evra": Hrana najviše poskupela, ali inflacija u Nemačkoj slabi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene energenata u Nemačkoj su porasle za 2,6 odsto međugodišnje, što je znatno sporiji rast u odnosu na aprilskih 6,8 odsto

  • 0
Jaja, frižider Foto: Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u maju pala na 6,1 odsto, saopštio je danas Savezni zavod za statistiku Destatis. Ovo je konačan rezultat koji je u skladu sa prethodnom procenom.

Aprilska inflacija u Nemačkoj je bila na nivou od 7,2 odsto, a stopa inflacije u maju je najniža za poslednjih 14 meseci, ali je i dalje znatno viša od željenih 2,0 odsto, što je cilj nemačke centralne banke.

- U maju su poskupljenja energenata bila znatno manja nego u istom mesecu prošle godine, a najviše su rasle cene hrane - konstatuje predsednica Saveznog zavoda za statistiku, Rut Brend.

Inače, Nemica Lisa kaže za Telegraf Biznis da je hrana veoma poskupela u Nemačkoj, ona živi konkretno u Štutgartu. "Frižider nam nije skroz pun, a dali smo 170 evra za ovu nedelju", ističe ona.

Cene energenata u Nemačkoj su porasle za 2,6 odsto međugodišnje, što je znatno sporiji rast u odnosu na aprilskih 6,8 odsto, i taj rezultat je, pre svega, posledica efekta visoke baze od prošle godine.

Cene hrane u maju su, međugodišnje, skočile za 14,9 - nešto manje u odnosu na aprilskih 17,2%, dok su cene usluga porasle za 4,5%, usporivši tako sa aprilskih 4,7%. Na mesečnom nivou, inflacija je u maju pala za 0,1%, prvi put u pet meseci.

Podsećamo, evrozona je od početka juna i zvanično u recesiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>