• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mit ili istina: Veća je verovatnoća da ćete živeti "američki san" u Nemačkoj, Danskoj ili Australiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međugeneracijsko siromaštvo u Americi četiri puta jače nego u Danskoj i Nemačkoj

  • 0
Milijarder milioner novac dolari Foto: Shutterstock~

Američki san ne mora biti isti za svakoga, ali u srži, simbolizuje boljitak i priliku za postizanje uspeha. Ili je bar tako bilo donedavno.

Najnovija istraživanja pokazuju da će do toga pre doći u Danskoj, Nemačkoj, Australiji ili pak Velikoj Britaniji piše Business Insider.

Akademici sa Univerziteta Bokoni i Fondacije Rokvul, kao i Univerziteta u Stokholmu, istraživali su kako siromaštvo "opstaje" kroz generacije u više zemalja.

Njihovo saznanje je da je međugeneracijsko siromaštvo u Americi četiri puta jače nego u Danskoj i Nemačkoj i dva puta jače u odnosu na Australiju i Veliku Britaniju.

Dok je za američko dete koje odrasta u siromaštvu mnogo veća verovatnoća da će biti u siromaštvu u odraslom dobu, dansko dete koje odrasta u siromaštvu ima samo malo veću verovatnoću da će biti u siromaštvu u svojim mladim, odraslim godinama.

Istraživanje je pokazalo i da ove razlike između zemalja imaju vrlo malo veze sa razlikom u kvalitetu obrazovanja niti je zasnovano na rasnoj diskriminaciji ili lokaciji, uz postojanost siromaštva u SAD-u na visokom nivou po rasnim i geografskim linijama.

Umesto toga, istraživači su otkrili da je postojanost siromaštva snažno povezana sa poreskim stopama i onim što oni nazivaju efektima transfernog osiguranja, što se može smatrati sličnim mreži socijalne sigurnosti.

- Amerika je arhetip liberalne i rezidualističke države blagostanja, sa slojevitim pristupom visokom obrazovanju i zapošljavanju, velikim povratom zarade od visokog obrazovanja i relativno slabom državom blagostanja za osiguranje od rizika u odrasloj dobi - rekli su istraživači.

Još značajnije u Americi je ono što istraživači nazivaju "kaznom zaostalog sriomaštva" ili ožiljcima koje detinjstvo u siromaštvu može da ostavi na pojedinca.

Istraživači su otkrili da je "izloženost siromaštvu u detinjstvu posebno ozbiljna u SAD", navodeći na primer manji pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti među stanovnicima SAD sa niskim primanjima.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>