• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija pliva uzvodno: Jedina evropska sila u kojoj inflacija nastavlja da raste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova vest dolazu u trenutku kada mnoge velike centralne banke počinju da razmatraju okončanje svojih agresivnih povećanja kamatnih stopa jer se cene "hlade"

  • 1
london Foto: Shutterstock

Velika Britanija je jedina članica Grupe 7 (G7), koju čine bogate zemalje, a u kojoj inflacija i dalje raste, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ta orrganizacija, sa sedištem u Parizu, saopštila je danas, 4. jula, da je međugodišnja inflacija u G7 pala na 4,6% u maju, u odnosu na 5,4% koliko je iznosila u aprilu, dostigavši tako najniži nivo od septembra 2021.

Trend pada je primećen u najnaprednijim ekonomijama u maju, sa godišnjim padom inflacije u SAD, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Japanu. Međutim, utvrđeno je da je Britanija izuzetak.

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji, za sve artikle, porasle su na 7,9% u maju u poređenju sa prethodnom godinom, saopštio je OECD, što je neznatno više u odnosu na nivo od 7,8% u aprilu.

Inače, ova informacija dolazi u momentu kada mnoge velike centralne banke počinju da razmatraju okončanje svojih agresivnih povećanja kamatnih stopa jer se cene "hlade", uprkos i dalje povišenoj inflacij, piše CNBC.

Prošlog meseca, Banka Engleske je povećala kamatne stope za 50 baznih poena na 5%, što je veći porast nego što su mnogi očekivali. To je 13. uzastopno povećanje kamatne stope ove banke, sa najvišom osnovnom stopom još od 2008.

Taj potez, koji je pogoršao strah od hipotekarne katastrofe, ujedno je označio i odstupanje od drugih velikih centralnih banaka koje su bile u stanju da uspore ili pauziraju povećanje kamata.

Međugodišnja inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, značajno je usporila na 6,5% u maju, sa 7,4% u aprilu. To znači da je ukupna inflacija sada na najnižem nivou od decembra 2021.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>