• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Frilenseri i pomorci su dve različite profesije": Pomorci žele na protest

Vreme čitanja: oko 4 min.

Evo koje su sve razlike između frilensera i pomoraca po mišljenju Udruženja

  • 3
Kapetan broda Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Frilenseri pomorac su dva različita koncepta i profesije, navodi se u saopštenju Udruženja pomoraca Republike Srbije.

Kako dalje navode,  frilenser je pojedinac koji nezavisno radi za različite klijente ili kompanije. On ili ona pruža usluge u svojoj stručnosti, kao što su programiranje, pisanje, dizajn, marketing itd. Frilenseri rade od svojih kuća ili bilo gde sa pristupom internetu.

S druge strane, pomorac je osoba koja radi na pomorskim brodovima. Pomorci su zaduženi za upravljanje i održavanje brodova, prevoz robe i putnika. Pomorci provode duže periode vremena na morima i okeanima i žive na brodu. Oni su zaduženi za različite zadatke, uključujući upravljanje i održavanje brodova, prevoz robe i putnika, kontrolu bezbednosti, navigaciju, mehaničke zadatke i mnoge druge.

Pomorci mogu raditi na različitim tipovima brodova, uključujući trgovačke brodove, putničke brodove, tankere, kontejnerske brodove, ribarske brodove, jahte itd. Takođe, pomorska industrija je bogata širokom lepezom zanimanja od kapetana, oficira, inžinjera, mehaničara, električara, kormilara, mornara, kuvara, konobara i drugih.

Život pomoraca je obično povezan sa radom na brodu tokom određenog perioda vremena, koji može varirati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Tokom radnog perioda, pomorci žive na brodu i obavljaju svoje zadatke u smeni ili po potrebi.

Važno je napomenuti da postoje međunarodni standardi i konvencije koje regulišu uslove rada i prava pomoraca, uključujući i Međunarodnu konvenciju o standardima za obuku, sertifikaciju i dežurstvo pomoraca (STCW konvencija). Ovi standardi imaju za cilj osiguravanje bezbednosti pomoraca i zaštitu okoline.

Evo koje su sve razlike između frilensera i pomoraca po mišljenju Udruženja.

Radno vreme i lokacija

Frilenseri imaju više fleksibilnosti u odnosu na radno vreme i lokaciju. Oni mogu raditi po svojoj sopstvenoj radnoj šemi i odabrati gde će raditi, bilo da je to u svojoj kući, kafiću ili bilo kom drugom mestu.

S druge strane, pomorci imaju strukturirane radne rasporede i obično provode određeni broj meseci na brodu, daleko od kuće i porodice.

Plaćanje

Frilenseri obično naplaćuju za svoje usluge na osnovu projekta ili satnice. Oni dogovaraju cenu i uslove sa svojim klijentima.

S druge strane, pomorci dobijaju platu na osnovu svog ugovora o radu i količine vremena koji provedu na brodu.

Pomorcima se obezbeđuju hrana i smeštaj na brodu na osnovu MLC 2006 konvencije međunarodne organizacije rada, Republika Srbija je potpisnica ove međunarodne konvencije.

Radni status

Frilenseri su obično samozaposleni i mogu raditi za više klijenata i kompanija istovremeno.

Oni mogu biti registrovani kao pojedinci ili otvoriti svoje firme. Pomorci, s druge strane, moraju raditi za kompanije koje imaju brodove koji obavljaju pomorske operacije.

Stručno obrazovanje

Frilenseri se mogu baviti različitim poslovima i pružati različite usluge. Oni mogu imati različite nivoe obrazovanja ili stručnosti u svojoj oblasti, ali nisu neophodno potrebni određeni sertifikati ili licence.

S druge strane, pomorci trebaju proći određene obuke i imati odgovarajuća stručna zvanja, sertifikate i licence prema međunarodnim pomorskim standardima.

Ovi sertifikati i licence obuhvataju oblasti kao što su pomorska bezbednost i sigurnost, pomorska navigacija, meteorologija, stabilitet i krcanje tereta, medicina, prva pomoć, mehanika, elektronika, elektrika, itd.

Ukratko, frilenseri i pomorci su dve različite profesije sa različitim radnim uslovima, radnim vremenom, lokacijom, načinom plaćanja i obrazovanjem.

Frilenseri imaju veću fleksibilnost i mogućnost rada od kuće, dok pomorci provode duže periode vremena na brodovima i morima i okeanima.

"Samim tim nemoguće je pomorce uvrstiti u frilensere i oporezovati ih na isti način", naglašava Udruženje, a dodaje se:

"Važno je napomenuti da su nadležna ministarstva upoznata sa problemom oporezivanja pomoraca. Ministarstvo finansija kao i Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je upoznato sa predlogom za rešavanje statusa pomoraca Republike Srbije napisanom od strane Udruženja pomoraca Republike Srbije koje se bazira na Strategiji razvoja vodnog saobraćaja 2015-2025 usvojenog na Vladi Republike Srbije za vreme predsedavanja sadašnjeg predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića. Posebno bismo se osvrnuli na strategiju u delu 6.3.3. u kojoj se jasno navode strateški ciljevi kao i preduzimanje mera: 'Oslobađanje pomoraca od obaveze plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana'.

Ni u jednoj zemlji sveta pomorci trenutno ne trpe ovakvo nerazumevanje, nestručnost i torturu nadležnih institucija, obraćali smo se svim nadležnim institucijama uključujući i zaštitnika građana...Nažalost dobili smo samo ignorisanje. Ovo pismo će biti upućeno nadležnim međunarodnim organizacijama u cilju pomoći i rešavanja ovog velikog problema.

Takođe Udruženje pomoraca Republike Srbije organizovaće mirne porodične proteste ispred Ministarstva finansija i Vlade u cilju zaštite prava pomoraca. Datum i vreme protesta biće naknadno objavljen", zaključuje se.

Telergaf Biznis je ranije pisao opširnije o ovoj temi. 

(Telegraf Biznis)

Video: Poklanja dve kuće, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Ljiga, uslov je samo jedan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Maric

    9. jul 2023 | 17:44

    U ovom kontekstu plaćanja poreza, krucijalna razlika je u tome što freelanceri žive i rade u Srbiji dok pomorci žive i rade van Srbije, s tim što jedan mali deo godine provode u Srbiji kada troše svoj novac u Srbiji

  • Ida

    7. jul 2023 | 07:23

    Poz pomorci, znaci prestali ste da velicate pravnu drzavu koja ce vam sama resiti probleme? Zelim vam uspeh u daljoj borbi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>