• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri meseca prakse u preduzećima Ministarstva građevinarstva za 30 studenata: Primaće i naknadu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Praksa će trajati do 6. oktobra, uz obezbeđenu novčanu nadoknadu od 14.000 dinara

  • 0

"Najvažnija stvar u životu je da dobijete šansu. Vi ste je dobili, probajte i da je iskoristite." Ovim rečima se Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obratio studentima završnih godina beogradskih fakulteta, koji su dobitnici drugog ciklusa stručne prakse u preduzećima u okviru ovog ministarstva.

Čak 30 studenata Saobraćajnog, Građevinskog, Mašinskog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Pravnog, Arhitektonskog, Geografskog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metalurškog, Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka, potpisali je danas ugovore za stručnu praksu u nekim od naših najuspešnjihih preduzeća.

U pitanju je drugi ciklus stručne prakse za studente završnih godina 12 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Praksa će trajati do 6. oktobra, uz obezbeđenu novčanu nadoknadu od 14.000 dinara.

- Vi ste druga generacija. U prošloj smo imali 28 studenarta, sada ih imamo 30, a verujem da će u trećem cuklusu imati još više mladih ljudi, jer se polako čuje za ovu šansu koju dajemo studentima - rekao je Gorab Vesić nakon što su studenti potpisali ugovore sa direktorima ovih javnih preduzeća.

On je istakao da je jedan od najvećih problema našeg obrazovanja mali broj praktičnih časova tokom studija.

- Ovo je prilika koju bi trebalo da iskoristite, pošto ćete u preduzećima imati šansu da naučite i saznate ono što niste mogli na fakultetima. Preduzeća u koja dolazite rade veoma važne projekte. Neko će otići u Železnicu Srbije, neko u Puteve Srbije, neko u Er Srbiju, ili u Koridore Srbije - poručio je Vesić.

On je istakao važnost stručne prakse.

- Vi se nalazite na kraju svog školovanja i veoma je važno da dobijete brzo šansu, da dobijete priliku da pokažete šta znate. U našim preduzećima ćete da naučite nešto što niste mogli u školi, to je sasvim prirodno. Najveći problem našeg školovanje je to što ima malo prakse, ja sam završio Pravni fakultet da nas nijednom nisu odveli u sudnicu. Kada bismo imali više oprakse, studenti bi mogli da steknu biše iskustva, jer na fakultetu učite teoriju, ovde ćemo da vas naučimo praksu - rekao je on.

Vesić je naglasio da oni koji se najbolje pokažu možda dobiju šansu i za svoje prvo zaposlenje.

- To iskustvo će vam u narednom periodu svakako pomoći da nađete posao i stalno zaposlenje. Ako napravite dobar kontakt, i ako u vama prepoznaju nekog ko zaista može da pomogne našim preduzećima, možete da računate sa tim da ćete i ostati da radite u njima. Dajte svoj maksimum, pa ćete od preduzeća dobiti priliku za posao ako u vama budu videli osobe koje im nedostaju - rekao je on.

Ministar je istakao da će oni koji dobiju priliku da rade na brzim prugama, imati jedinstvenu priliku da steknu iskustvo koje neće biti u prilici da steknu ni u jednoj zemlji na Balkanu, dok će u Er Srbiji moći da vide kako izgleda najbrže rastuća avio kompanija u Evropi.

Studenti će praksu obavljati u sledećim preduzećima: Srbija Kargo, Saobraćajni institutu CIP, Direkciji za železnice, Institutu za puteve, Koridorima Srbije, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Putevima Srbije, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Direkciji za vodne puteve i preduzeću Infrastrukture železnice Srbije.

(Telegraf Biznis/G. M.)

Video: Kadrovi iz vazduha koji oduzimaju dah i vožnja na završenoj obilaznici oko Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>