• 39

Vreme čitanja: oko 2 min.

Probali smo najbolji burek u Srbiji: Majstor Nikola nam je pokazao kako se pravi i otkrio tajni recept

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jevrić je bio voljan da pokaže kako svako od nas može da napravi odličan burek

  • 39

Pre 23 godine, Nikola Jevrić je napravio prvi burek, a trudom i radom je tokom svih tih godina, pa sve do danas, stigao do ukusa o kojem se priča po Beogradu.

Nikola je 1996. godine počeo svoju karijeru kao pekar, a onda je 2000. rešio da proba da napravi burek, te ga je sam, bez pomoći nekog iskusnijeg i napravio. Kako nam je priznao, to je bila "katastrofa", ali ga rezultat nije obeshrabrio.

Danas je Jevrić jedan od najboljih buregdžija u Srbiji, a godine iskustva doprinele su tome da magična hrskavost i prava mera sastojaka za fil opiju svakoga ko proba njegovo remek-delo.

- Uvek se setim reči jednog starog majstora sa kojim sam imao priliku da sarađujem. Govorio je za sebe da on nije majstor, već da je "majstor" u džaku. Najbitniji sastojak za burek je brašno - rekao nam je Nikola, pa otkrio da li je burek samo sa mesom ili sa sitom, ili je, ipak, sirnica sa sirom.

- U Srbiji se odomaćio izraz burek, pa bilo da je sa mesom ili sirom. U Bosni, u Sarajevu, konkretno, kažu da je burek sa mesom, a sa sirom je sirnica. U Turskoj, na primer, svako jelo koje je sa testom i filom, oni to nazivaju burek ili pita - rekao nam je Jevrić.

Postoje različiti filovi za burek, te su kombinacije za neke možda i čudne. Različit je sadržaj koji stavljaju u nekim pekarama. U ponudi su "pica burek", pa čak i onaj sa nutelom i plazmom. Nikola najradije pravi tradicionalne ukuse.

- Kora mora da bude što veća, da bi bila tanja. Meni su stari majstori pričali da je bitan raspon ruku, jer kad bacate koru, kora je sve veća i veća, a suština je da ona bude što tanja. Ali i mi, mali ljudi, umemo nešto - našalio se Nikola.

Ceo proces pravljenja bureka, kao i recept, pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf Bizniss)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сведок

    11. jul 2023 | 22:13

    Najbolji burek u Srbiji se pravi u Nis, ako cemo za pravo. Nisam iz Nis.

  • Marko

    11. jul 2023 | 22:26

    Da znate istoriju bureka znali bi da se prvi burek napravio u Nišu...

  • DDF

    11. jul 2023 | 22:35

    Najbolji burek se pravi u Nisu i stari majstori goranci,sve ostali je odlicna ili losa imitacija bureka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>