• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljudi sede na podu, deca se igraju: Štrajk u Italiji paralisao vazdušni saobraćaj, otkazana 133 leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sindikati zahtevaju bolje ugovore o radu i uslove

  • 0
italija, aerodrom, štrajk Foto:Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Štrajkovi na italijanskim aerodromima, koji je otpočeo jutros od 7 do 10 časova, i nastaviće se od 18 do 21 čas, primorali su mnoge putnike u jeku turističke sezone da naprave alternativne planove do svojih destinacija.

Kako javlja AP, leto je često "meta" štrajkova sindikata koji zahtevaju bolje ugovore o radu i uslove. Štrajk na aeorodromu dolazi dva dana nakon štrajka sindikata železnice, koji je paralisao železnički saobraćaj.

Nacionalni avioprevoznik ITA saopštio je da je otkazao 133 leta, većinom domaćih, ali i nekoliko za evropske destinacije kao što su Madrid, Amsterdam i Barselona.

Niskotarifne avio-kompanije Rajaner i Vueling otkazale su desetine drugih letova zbog štrajka od 10 do 18 časova. Među radnicima koji štrajkuju su i piloti, stjuardese i aerodromsko osoblje.

Na sajtu napuljskog aerodroma prikazano je desetine letova otkazanih počevši od 10 sati, a slična situacija je i na rimskom aerodromu Leonardo da Vinči.

- Da, otkazan je. Bio je to ITA ervejz za Kataniju - žalila se Stefania Spatola iz Filadelfije, koja je putovala sa 35 članova svoje porodice.

- Svi naši letovi su se pokvarili. To je strašno. To je zaista, zaista užasno.

Sindikati su rekli da su štrajk sazvali zbog "apsolutno nezadovoljavajućih" nesuglasica u ugovoru sa Malta Air-om, koja upravlja letovima Rajaner-a.

Rajaner je na svojoj veb stranici objavio saopštenje u kojoj se izvinjava zbog otkazivanja i drugih poremećaja zbog štrajka koji je "van naše kontrole".

Portparol jednog od sindikata krivi vladu što je čekala do poslednjeg trenutka da se sastane sa sindikatima kako bi obnovila ugovore o radu.

- Nismo srećni što stvaramo neprijatnosti kupcima jer to nije naš cilj - rekla je ona.

Di Marko je dodao da su želeli da se sastanu sa ministarstvom ranije, a ne dan pre štrajka, opisujući taj potez kao pokušaj "da se on odloži ili preduhitri".

Lizi Lejk je stigla na rimski aerodrom na let nazad za London samo da bi otkrila da mora da ostane u Večnom gradu još nekoliko dana.

- Volimo Rim, tako da smo uzbuđeni što možemo da ostanemo još nekoliko dana, ali to je očigledno frustrirajuće. Imam malog dečaka i samo želimo da se vratimo kući sada - rekla je.

Podsetimo, zbog štrajka na italijanskom aerodromu pomerene su i satnice nekih letova sa beogradskog aerodroma.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>