Teže pronaći kuvara i konobara, nego direktora ili menadžera: Muke ugostitelja u BiH

 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Nezvanični podaci govore da Bosni i Hercegovini nedostaje 30.000 radnika, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji.

Čak i renomirani sarajevski restorani imaju problema sa pronalaskom konobara i kuvara, a hotelima nedostaje sobarica, čistačica i radnika na recepciji.

Više je razloga za to, s jedne strane građani BiH odlaze na sezonski rad u inostranstvo, dok sa druge strane zakoni u BiH ne olakšavaju uvoz radne snage, a zbog višemesečne procedure poslodavci nisu u mogućnosti da pronađu preko potrebne radnike.

Direktorka hotela Pino Nature na Trebeviću i suvlasnica turističke agencije Relaks Turs, Aida Terzić u razgovoru za Klix.ba kaže da se poslodavci već dugi niz godina suočavaju s problemom pronalaska radnika.

- Mogu reći da ove godine imamo možda i najmanji problem s pronalaženjem radnika. Problem je sledeći, radna snaga iz naše zemlje u aprilu ide da radi na obalu, a vraća se u oktobru i ostaje ovde u periodu takozvane "mrtve sezone", kada nema velikih poslova - priča Terzić.

Prilikom pronalaska radnika ističe kako su se susreli sa velikim brojem ljudi koji su na birou za zapošljavanje, a ustvari ne žele da rade i ne traže posao.

Hotel i turistička agencija, kaže, imaju oko 80 odsto stalne radne snage, a kao razlog navodi plate radnika koje su u odnosu na pre dve godine gotovo udvostručene.

- Čini mi se da je teže pronaći osnovnu radnu snagu poput konobara, kuvara, spremačica, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera - zaključuje Terzić.

O izazovima s kojima se susreću zaposleni govori Naida Duvnjak-Šehović, direktorka ljudskih resursa Apta Korporejšn. Kaže kako je pitanje nedostatka radne snage strateško pitanje s kojim se poslednjih godina nose poslodavci u svim delatnostima.

- Trendove u pronalaženju zaposlenih prilagođavamo tako što osluškujemo potrebe kandidata i ponudom honorarnog ili studentskog angažmana. Trenutno uspevamo pronaći kandidate koji priliku za svoj angažman vide u našem poslovnom okruženju - kaže Duvnjak-Šehović.

(Telegraf Biznis)

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yes

    18. jul 2023 | 14:46

    Malo bolje plaćanje i uslovi rada,ne na crno i bez ikakvih osiguranja i da bude stalni a ne sezonski.

  • Alex

    18. jul 2023 | 16:39

    Drago mi da je tako i nadam se da ce biti sve manje "robova" na poslu. Dajte bolje uslove jer ako nema "obicnih" konobara ili kuvara, hotel ne moze da funkcionise.

  • Narod

    18. jul 2023 | 15:41

    Platite radnike. Dosta ste ih vozali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>