Teže pronaći kuvara i konobara, nego direktora ili menadžera: Muke ugostitelja u BiH
Nezvanični podaci govore da Bosni i Hercegovini nedostaje 30.000 radnika, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji.
Čak i renomirani sarajevski restorani imaju problema sa pronalaskom konobara i kuvara, a hotelima nedostaje sobarica, čistačica i radnika na recepciji.
Više je razloga za to, s jedne strane građani BiH odlaze na sezonski rad u inostranstvo, dok sa druge strane zakoni u BiH ne olakšavaju uvoz radne snage, a zbog višemesečne procedure poslodavci nisu u mogućnosti da pronađu preko potrebne radnike.
Direktorka hotela Pino Nature na Trebeviću i suvlasnica turističke agencije Relaks Turs, Aida Terzić u razgovoru za Klix.ba kaže da se poslodavci već dugi niz godina suočavaju s problemom pronalaska radnika.
- Mogu reći da ove godine imamo možda i najmanji problem s pronalaženjem radnika. Problem je sledeći, radna snaga iz naše zemlje u aprilu ide da radi na obalu, a vraća se u oktobru i ostaje ovde u periodu takozvane "mrtve sezone", kada nema velikih poslova - priča Terzić.
Prilikom pronalaska radnika ističe kako su se susreli sa velikim brojem ljudi koji su na birou za zapošljavanje, a ustvari ne žele da rade i ne traže posao.
Hotel i turistička agencija, kaže, imaju oko 80 odsto stalne radne snage, a kao razlog navodi plate radnika koje su u odnosu na pre dve godine gotovo udvostručene.
- Čini mi se da je teže pronaći osnovnu radnu snagu poput konobara, kuvara, spremačica, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera - zaključuje Terzić.
O izazovima s kojima se susreću zaposleni govori Naida Duvnjak-Šehović, direktorka ljudskih resursa Apta Korporejšn. Kaže kako je pitanje nedostatka radne snage strateško pitanje s kojim se poslednjih godina nose poslodavci u svim delatnostima.
- Trendove u pronalaženju zaposlenih prilagođavamo tako što osluškujemo potrebe kandidata i ponudom honorarnog ili studentskog angažmana. Trenutno uspevamo pronaći kandidate koji priliku za svoj angažman vide u našem poslovnom okruženju - kaže Duvnjak-Šehović.
(Telegraf Biznis)
Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Yes
Malo bolje plaćanje i uslovi rada,ne na crno i bez ikakvih osiguranja i da bude stalni a ne sezonski.
Podelite komentar
Alex
Drago mi da je tako i nadam se da ce biti sve manje "robova" na poslu. Dajte bolje uslove jer ako nema "obicnih" konobara ili kuvara, hotel ne moze da funkcionise.
Podelite komentar
Narod
Platite radnike. Dosta ste ih vozali.
Podelite komentar