• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muškarci se vraćaju u kancelarije, žene ne žele: Razlog nema veze sa samim poslom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 22 odsto muškaraca je radilo kućne poslove, kao što su čišćenje ili pranje veša, u poređenju sa 47 odsto žena

  • 0
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Mnogi od najvećih američkih poslodavaca, uključujući Amazon, Epl i Dizni, počeli su da pozivaju svoje zaposlene nazad u kancelariju u pokušaju da povećaju produktivnost i saradnju. Dok radnici na daljinu kažu da ne žele da se odreknu ličnih i profesionalnih prednosti koje im omogućava fleksibilnost radnog mesta, među zaposlenima se razvio interesantan trend, ako pogledamo statistiku onih koji su odlučili da se vrate.

Američki muškarci se vraćaju u kancelariju bržim tempom od žena, pokazuju podaci Biroa za statistiku rada (BLS). Utvrđeno je da težina ličnih i porodičnih obaveza često nesrazmerno pada na žene.

Studija BLS-a je pokazala da je broj muškaraca koji su barem delimično radili kod kuće pao na 28 odsto 2022. godine, sa 35 odsto u 2021. Brojke se drastično razlikuju za žene, jer je broj pao za samo pola procentnog poena tokom istog perioda, i sada iznosi 41 odsto.

BLS ne kaže sa sigurnošću zašto je više žena nastavilo da radi na daljinu, ali podaci pokazuju da su imale mnogo više posla kod kuće.

Žene su provodile znatno više vremena obavljajući neplaćene kućne poslove pored svojih dnevnih poslova, navodi BLS. U proseku, 22 odsto muškaraca je radilo kućne poslove, kao što su čišćenje ili pranje veša, u poređenju sa 47 odsto žena.

Jedna statistika koja otvara oči: u domaćinstvima sa decom mlađom od 6 godina, žene su provodile u proseku više od dva puta više vremena pružajući negu detetu, što obuhvata kupanje, pripremanje obroka i slično, nego muškarci.

Prema Privrednoj komori SAD, nedostatak pristupačnih opcija za brigu o deci dodatno pogoršava ovu neravnotežu, jer primorava staratelje da se snalaze u složenosti balansiranja između posla i porodičnih obaveza.

Fleksibilnost posla je očigledno mnogo važnija za žene nego za muškarce. Podaci pokazuju da 57 odsto žena kaže da je fleksibilno radno vreme veoma važno, dok samo 44 odsto muškaraca veruje u isto.

Oko 50 odsto žena je takođe verovatno reklo da bi rad od kuće svaki dan bio prihvatljiv za razliku od 43 odsto muškaraca, dok 28 odsto žena kaže da bi rad svaki dan u kancelariji bio neprihvatljiv u odnosu na 43 odsto muškaraca.

Uprkos prednostima, rad na daljinu ima i svoje nedostatke. Biti van kancelarije može značiti ograničen pristup resursima kompanije. To takođe može značiti niži nivo vidljivosti od strane onih na pozicijama moći. Rad u istom prostoru sa šefom povećava verovatnoću da se nečiji napori da se prepoznaju i dobiju zasluge za dobro obavljen posao.

(Telegraf Biznis)

Video: Sombor dobio filijalu NOPS: Novo mesto za pitanja potrošača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>