• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saznali smo ko ima pravo na odštetu nakon oluje: Čak ni kasko ne pokriva štetu svima

, Telegraf Biznis
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zelenilo Beograd" može da nadoknadi štetu ukoliko je "njihovo" drvo palo na automobil

 • 1
Auto, nevreme

Foto: Drustvene mreže, Amir Hamzagic/ATA Images, Telegraf

Posledice jučerašnjeg nevremena vidljive su jutros na gotovo svakom koraku u gradovima koje je sinoć pogodila superćelijska oluja, kakva se ne pamti. U oluji je povređeno dosta ljudi, a načinjena je i ozbiljna šteta.

Automobili koje su smrskala stabla koja je iz korena iščupao jak vetar nisu redak prizor nakon sinoćnjeg haosa. Na žalost, nisu retki ni srušeni krovovi kuća i zgrada, uništeni lokali i izbijeni prozori, a šteta na poljoprivrdnim gazdinstvima tek će biti vidljiva.

Telegraf Biznis istraživao je ko ima pravo na odštetu nakon ove oluje, a odgovor koji smo dobili iz Udruženja osiguravača više je nego logičan.

- Onaj ko je platio polisu da bude zaštićen od posledica oluje, bez obzira na to da li pričamo o kući, imovini, poljoprivredi ili o životu, ima pravo na odštetu i šteta će im biti nadoknađena - kaže za Telegraf Biznis Zoran Ćirić, predstavnik Udruženja osiguravača Srbije.

On ističe da se uslovi osiguranja preciziraju prilikom kupovine polise i da svako zna od čega je tačno osiguran.

- Kada kupujete polisu osiguranja imovine, vi birate od čega sve želite da budete osigurani. Preporuka je da se oni koji su pretrpeli štetu što pre jave svom osiguravajućem društvu, bilo da je ona na vozilima, na kući, na poljoprivrednim zasadima ili da su u pitanju povrede kod ljudi koji imaju životno osiguranje - kaže Ćirić.

Iako vlada uvreženo mišljenje da su oni koji imaju kasko osiguranje automatski zaštićeni od svega, naš sagovornik objašnjava da to nije baš tako.

- Mnoge osiguravajuće kuće nude vam i za kasko osiguranje da birate šta želite da osigurate, a mnogi da bi smanjili cenu osiguranja izbace, na primer, šoferšajbnu, a ona tokom ovakvih neprilika prva strada - objašnjava on.

Oni koji imaju uplaćeno puno kasko osiguranje, ne moraju da brinu, njihovi troškovi popravke vozila biće refundirani u potpunosti.

Većina vozača u Srbiji, ipak, nema kasko osiguranje, a osiguranje od autoodgovornosti je vrsta obaveznog osiguranja kojom se vlasnik vozila osigurava od odgovornosti za štetu koju pričini trećim licima i ovo osiguranje nema veze sa štetom od vremenskih nepogoda.

Za one koji nemaju polisu osiguranja, a vozilo im je oštećeno tokom sinoćnje oluje, ipak postoji šansa da im šteta bude nadoknađena. Naime, "Zelenilo Beograd" može da nadoknadi štetu ukoliko je "njihovo" drvo palo na automobil. "Zelenilo" je dužno da nadoknadi štetu samo ukoliko je drvo palo na površini koja je u njihovoj nadležnosti.

Slična pravila koja važe za vozila, važe i za osiguranje života i za osiguranje imovine, a možda i najveću štetu tokom razorne oluje pretrpeli su poljoprivrednici koji tradicionalno nemaju zaključene polise osiguranja, pa su kao takvi najranjiviji, jer je u Srbiji je osigurano manje od 10 odsto obradivog zemljišta i manje od 5 odsto registrovanih gazdinstava.

(Telegraf Biznis)

Video: Novi Beograd nakon jezive oluje koja je pustošila sve redom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kojot

  20. jul 2023 | 12:21

  Ček ček malo pa kako znam grad je osiguran i kao takav da ako je drvo palo na povrsinu koja je u nadleznosti grada i uredno parkirno mesto pa da vidim da nece da me isplati osiguranje malo sutra momci iz osiguravajucih kuca!

  14
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>