• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka igračka u EU moraće da poseduje pasoš: Biće uređen izgled ambalaže i veličina delića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka

  • 0
Vrtić, dete , igra, igračke Foto: Shutterstock

Svaka igračka u EU moraće da poseduje digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti stroge bezbednosne uslove kako bi decu zaštitio od opasnih materija ili delova koji bi ih mogli na bilo koji način ugroziti.

Sve je strožija i lista zabranjenih materija u materijalu igračaka: na pasošu, odnosno u igrački, nikako od sada neće smeti biti ni endokrini disruptori, materije za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu uticati na endokrini sistem, piše Večernji list.

U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2.000 hemijskih materija, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

Najnovijim predlogom Evropske komisije o bezbednosti igračaka postrožuju se već ionako stroga pravila o tome što i kako sme doći na tržište EU, uključujući i one koje se kupuju onlajn. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan nje.

Svaka igračka moraće da ima digitalni pasoš za proizvode, koji će sadržati informacije o usklađenosti s uredbom.

Od uvoznika se zahteva da na granicama EU pokažu digitalne pasoše za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim sistemom proveriće se svi pasoši za proizvode i utvrditi kojim pošiljkama su potrebne temeljne carinske provere. Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.

Ako se pojave nebezbedne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlašćenja da zahteva povlačenje takvih igračaka sa tržišta.

Iako su sastav, pakovanje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najbezbednijim na svetu, sad se još sve pooštrava i jasno je propisano koliko veliki mogu biti delovi igračke da deci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili disajne puteve. Više se obraća pažnja i na ambalažu, koja takođe ne sme predstavljati opasnost.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>